Siirry pääsisältöön

Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjahyytelöä sain

 


Tänä vuonna pihlajat ovat innostuneet tekemään marjoja todella runsaasti. Olen tehnyt pihlajanmarjoista muutaman kerran likööriä ja viime syksynä raportoin sen valmistamisesta täällä blogissani (Miltä maistui itse tehty pihlajanmarjalikööri? 22.11.2020).

Nyt kun noita marjoja näyttää riittävän, päätin kokeilla pihlajanmarjamehun tekemistä. Ohjeen löysin Marttojen verkkosivuilta (Martat.fi), ja sen mukaan pihlajanmarjamehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 l marjoja

2,5 - 3 dl vettä

3,5 -5 dl sokeria


Pienensin ohjeen sen mukaan, että marjoja olisi puoli litraa ja sain aikaiseksi seuraavanlaisen reseptin:

0,5 l marjoja

1,5 dl vettä

2 dl sokeria


Sitten ei muuta kuin kokeilemaan. Toimin seuraavalla tavalla:

1. Huuhtelin marjat huolella kylmällä juoksevalla vedellä.


2. Survoin niitä hieman siten, että niiden pinta rikkoutui.

3. Keitin marjoja 15 minuuttia (ohjeen mukaan 10-15 minuuttia).


4. Painelin niitä välillä lusikalla kattilan sisäreunaa vasten.

5. Kaadoin mehun kulhoon sukkahousuja siivilänä käyttäen.

6. Siirsin mehun takaisin kattilaan ja kuumensin sen kiehuvaksi. (Marttojen ohjeen mukaan tässä vaiheessa mehusta piti kuoria vaahto pois, mutten kuorinut, koska vaahtoa tuli vain vähän.)

7. Sekoitin joukkoon sokerin.

8. Kaadoin mehun kannuun sukkahousuja siivilänä käyttäen.


Millaista mehusta tuli? Paksua ja hyvää, mutta varsin imelää. Laitoin mehukannun jääkaappiin ja ajattelin, että seuraavaan mehusatsiin laitan vähemmän sokeria, sanokoot Martat mitä tahansa.

Seuraavana päivänä ajattelin siirtää pihlajanmarjamehun pieneen pulloon. Ihmettelin, kun mehu ei ruvennut juoksemaan kannusta tavalliseen tapaan. No eihän se ruvennut, koska se oli muuttunut... hyytelöksi! 


Mistä lienee johtunut hyytyminen? Tarkistin vielä kerran Marttojen ohjeen ja totesin, että käyttämäni sokerimäärä oli reseptin mukainen. Sitten löysin toisen mehunteko-ohjeen, jossa sokeria oli puolta vähemmän. Eli johtuiko hyytelöiminen liiallisesta sokerimäärästä?

En kuitenkaan valita. Vahingossa tekemäni pihlajanmarjahyytelö on todella ihanaa, niin väriltään kuin maultaankin. Eipä ollut jälkeäkään pihlajanmarjojen happamuudesta! Hyytelö sopii erittäin hyvin vaikkapa sunnuntaipäivällisen  jälkiruoaksi. Hyvin imelää se kuitenkin on, joten suosittelen käyttämään jälkiruoan tarjoiluun mahdollisimman pieniä tarjoiluastioita.


Pihlajanmarjamehuakin aion tehdä, mutta todellakin pienemmällä sokerimäärällä... 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...