Tänä vuonna pihlajat ovat innostuneet tekemään marjoja todella runsaasti. Olen tehnyt pihlajanmarjoista muutaman kerran likööriä ja viime syksynä raportoin sen valmistamisesta täällä blogissani (Miltä maistui itse tehty pihlajanmarjalikööri? 22.11.2020).
Nyt kun noita marjoja näyttää riittävän, päätin kokeilla pihlajanmarjamehun tekemistä. Ohjeen löysin Marttojen verkkosivuilta (Martat.fi), ja sen mukaan pihlajanmarjamehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:
1 l marjoja
2,5 - 3 dl vettä
3,5 -5 dl sokeria
Pienensin ohjeen sen mukaan, että marjoja olisi puoli litraa ja sain aikaiseksi seuraavanlaisen reseptin:
0,5 l marjoja
1,5 dl vettä
2 dl sokeria
Sitten ei muuta kuin kokeilemaan. Toimin seuraavalla tavalla:
1. Huuhtelin marjat huolella kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Survoin niitä hieman siten, että niiden pinta rikkoutui.
3. Keitin marjoja 15 minuuttia (ohjeen mukaan 10-15 minuuttia).
4. Painelin niitä välillä lusikalla kattilan sisäreunaa vasten.
5. Kaadoin mehun kulhoon sukkahousuja siivilänä käyttäen.
6. Siirsin mehun takaisin kattilaan ja kuumensin sen kiehuvaksi. (Marttojen ohjeen mukaan tässä vaiheessa mehusta piti kuoria vaahto pois, mutten kuorinut, koska vaahtoa tuli vain vähän.)
7. Sekoitin joukkoon sokerin.
8. Kaadoin mehun kannuun sukkahousuja siivilänä käyttäen.
Millaista mehusta tuli? Paksua ja hyvää, mutta varsin imelää. Laitoin mehukannun jääkaappiin ja ajattelin, että seuraavaan mehusatsiin laitan vähemmän sokeria, sanokoot Martat mitä tahansa.
Seuraavana päivänä ajattelin siirtää pihlajanmarjamehun pieneen pulloon. Ihmettelin, kun mehu ei ruvennut juoksemaan kannusta tavalliseen tapaan. No eihän se ruvennut, koska se oli muuttunut... hyytelöksi!
Mistä lienee johtunut hyytyminen? Tarkistin vielä kerran Marttojen ohjeen ja totesin, että käyttämäni sokerimäärä oli reseptin mukainen. Sitten löysin toisen mehunteko-ohjeen, jossa sokeria oli puolta vähemmän. Eli johtuiko hyytelöiminen liiallisesta sokerimäärästä?
En kuitenkaan valita. Vahingossa tekemäni pihlajanmarjahyytelö on todella ihanaa, niin väriltään kuin maultaankin. Eipä ollut jälkeäkään pihlajanmarjojen happamuudesta! Hyytelö sopii erittäin hyvin vaikkapa sunnuntaipäivällisen jälkiruoaksi. Hyvin imelää se kuitenkin on, joten suosittelen käyttämään jälkiruoan tarjoiluun mahdollisimman pieniä tarjoiluastioita.
Pihlajanmarjamehuakin aion tehdä, mutta todellakin pienemmällä sokerimäärällä...
Kommentit
Lähetä kommentti