Siirry pääsisältöön

Pihlajanmarjoista mainiota marmeladia


Nyt varmaan moni jo hermostuu, että eikö tuo osaa enää mistään muusta kirjoittaa kuin pihlajanmarjoista... Myönnän, että edellinen päivitykseni käsitteli pihlajanmarjamehun  (Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjamehua sain, 10.10.2021) ja sitä edeltävä hyytelön (Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjahyytelöä sain, 3.10.2021) tekemistä. Mutta kun niitä marjoja on tänä syksynä niin paljon!

Pitihän sitä pihlajanmarjamarmeladiakin vielä kokeilla. Ohjeen löysin Kysy mammalta -blogin pihlajanmarja-aiheisesta päivityksestä. Ohjeen mukaan toimiessani olisin saanut aika ison satsin marmeladia, joten pienensin ainemäärät neljäsosaan alkuperäisistä. Muutin ne myös grammoista desilitroiksi. Tällaisen reseptin sain aikaiseksi:

5 dl pihlajanmarjoja

1,5 dl hyytelösokeria

0,5 dl vettä 


Näin toimin:

1. Huuhtelin marjat huolella kylmällä juoksevalla vedellä.

2. Keitin marjat vaaleiksi.

3. Soseutin ne sauvasekoittimella.

4. Lisäsin kattilaan hyytelösokerin ja keitin kolmen minuutin ajan samalla sekoitellen. 

5. Purkitin marmeladin kuumana.


Huomasin, että marjat soseutuivat helpommin kuin pari viikkoa takaperin pihlajanmarjahilloa tehdessäni. Marmeladista tuli myös selvästi sileämpää kuin hillosta.

Pihlajanmarjamarmeladi maistuu toki hyvältä, mutta se ei ole laisinkaan niin makeaa kuin hyytelö tai mehu. Itse makean ystävänä pidän viimeksi mainittujen mausta enemmän.

Tämän ohjeen mukaan valmistettu pihlajanmarjamarmeladi sopii ihmisille, jotka joko eivät pidä imelästä mausta tai jotka haluavat karttaa liiallista sokeria. Luulen, että tulen kokeilemaan marmeladia erilaisten puurojen piristäjänä. Uskon tämän sopivan oivallisesti myös paahtoleivän päälle tai jälkiruokalettujen lisukkeeksi. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin