Siirry pääsisältöön

Pihlajanmarjoista mainiota marmeladia


Nyt varmaan moni jo hermostuu, että eikö tuo osaa enää mistään muusta kirjoittaa kuin pihlajanmarjoista... Myönnän, että edellinen päivitykseni käsitteli pihlajanmarjamehun  (Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjamehua sain, 10.10.2021) ja sitä edeltävä hyytelön (Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjahyytelöä sain, 3.10.2021) tekemistä. Mutta kun niitä marjoja on tänä syksynä niin paljon!

Pitihän sitä pihlajanmarjamarmeladiakin vielä kokeilla. Ohjeen löysin Kysy mammalta -blogin pihlajanmarja-aiheisesta päivityksestä. Ohjeen mukaan toimiessani olisin saanut aika ison satsin marmeladia, joten pienensin ainemäärät neljäsosaan alkuperäisistä. Muutin ne myös grammoista desilitroiksi. Tällaisen reseptin sain aikaiseksi:

5 dl pihlajanmarjoja

1,5 dl hyytelösokeria

0,5 dl vettä 


Näin toimin:

1. Huuhtelin marjat huolella kylmällä juoksevalla vedellä.

2. Keitin marjat vaaleiksi.

3. Soseutin ne sauvasekoittimella.

4. Lisäsin kattilaan hyytelösokerin ja keitin kolmen minuutin ajan samalla sekoitellen. 

5. Purkitin marmeladin kuumana.


Huomasin, että marjat soseutuivat helpommin kuin pari viikkoa takaperin pihlajanmarjahilloa tehdessäni. Marmeladista tuli myös selvästi sileämpää kuin hillosta.

Pihlajanmarjamarmeladi maistuu toki hyvältä, mutta se ei ole laisinkaan niin makeaa kuin hyytelö tai mehu. Itse makean ystävänä pidän viimeksi mainittujen mausta enemmän.

Tämän ohjeen mukaan valmistettu pihlajanmarjamarmeladi sopii ihmisille, jotka joko eivät pidä imelästä mausta tai jotka haluavat karttaa liiallista sokeria. Luulen, että tulen kokeilemaan marmeladia erilaisten puurojen piristäjänä. Uskon tämän sopivan oivallisesti myös paahtoleivän päälle tai jälkiruokalettujen lisukkeeksi. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...