Siirry pääsisältöön

Jämäpuurosta maukkaita sämpylöitä


Kokeilin viime viikon alussa tehdä pihlajanmarja-ruispuuroa uunissa. Puuron pohjana käytin aiemmin syksyllä tekemääni pihlajanmarjahilloa, joka ei ole kovin makeaa. 


Puuro onnistui mainiosti ja oli hyvää, ei siinä mitään, mutta annos oli syöjien lukumäärään nähden liian iso. Biojäteastia tähteeksi jääneen puuron loppusijoituspaikkana ei edes käynyt mielessä. Siinäpä sitten miettimään, mitä jämäpuurosta voisi tuunata.

Ruokaideat.com-sivustolta löytyi kaikin puolin sopivalta vaikuttava kaurapuurorieskojen ohje. Nii-in, rieskojen, ei sämpylöiden... 

Alkuperäisen ohjeen mukaan kaurapuurorieskoihin tarvitaan seuraavat ainesosat:

2 dl kaurapuuroa

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta 

1 - 2 rkl voita sulatettuna

1 - 1 1/2 dl täysmaitoa

1 kananmuna


Ohjeessa sanotaan, että puuron ei välttämättä tarvitse olla kaurapuuroa. Tuumin, että eiköhän se pihlajanmarja-ruispuurokin käy rieskoihin ihan yhtä hyvin. 

Koska puuroa ei ollut jäänyt tähteeksi kuin desilitran verran, puolitin ohjeen annosmäärät.

Näin toimin:

1. Sekoitin kuivat aineet keskenään.

2. Sekoitin kananmunan maitoon. Koska täysmaitoa ei ollut saatavilla, käytin rasvatonta kevytmaitoa.

3. Sekoitin kananmunan ja maidon yhdistelmän jämäpuuron kanssa. Lisäsin joukkoon juoksevaa leivontamargariinia. (En siis sulattanut voita, kuten ohjeessa kehotettiin tekemään.)

4. Sekoitin tämän kaiken kuivien aineiden kanssa.

5. Yritin sekoittaa ainesosat tasaiseksi taikinaksi. 

Tai no, tasaiseksi ja tasaiseksi... Taikinani oli ihan tautisen löysää. Puolitetun ohjeen mukaan vehnäjauhoja olisi pitänyt laittaa vain 1 1/2 dl, mutta kyllä niitä piti lisätä. Lopulta taikinaan tuli jauhoja noin 2 dl:n verran.

Myöhemmin tajusin, että olin sekoittanut maitoon kokonaisen kananmunan, vaikka tietysti sekin olisi pitänyt puolittaa. Tämäkin tunnustus selittänee taikinan vetelyyttä.

Jauhojen lisäämisestä huolimatta taikina oli edelleenkin niin löysää, että ei siitä todellakaan mitään rieskoja pystynyt leipomaan. Vaihdoin lennosta suunnitelmaa ja päätin tehdäkin rieskojen sijaan sämpylöitä. Niitäkään ei voinut leipoa, mutta nostelin taikinaa lusikalla pellille ja yritin vielä vähän muotoilla epämääräisiä taikinakasoja sämpylämäisiksi. 

6. Laitoin sämpylät 250-asteiseen uuniin. Tässä vaiheessa en tullut ajatelleeksi, että ohje oli tarkoitettu nimenomaan rieskoille, jotka vaativat korkean lämpötilan.

7. Ohjeen mukaan rieskoja pidetään uunissa 15 minuuttia. Siinä 13 minuutin kohdalla nenäni haistoi lievän palaneen hajun. Silloin tajusin, että paistamisaikakin oli tietysti tarkoitettu rieskoille, ei sämpylöille. Otin sämpylät suosiolla pois uunista


Jämäpuurosämpyläni eivät pääsisi palkintosijoille sämpylöiden kauneuskilpailuissa - tokkopa niitä moiseen kilpailuun edes kutsuttaisiin. 

Maku sen sijaan oli ihan mahtavan hyvä. Jos uskaltaisin, sanoisin, että jämäpuurosämpylät olivat parhaita sämpylöitä, mitä olen kuunaan syönyt. En kuitenkaan sano näin, koska jotkut sämpylöiden leipomiseen erikoistuneet lähimmäiseni saattaisivat pahoittaa mielensä.    :)  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin