Siirry pääsisältöön

Valmistujaisjuhlien valmistelu oli kivaa - pienistä vastoinkäymisistä huolimatta


Olen jo parissa edellisessä päivityksessäni viitannut jälkikasvun valmistujaisjuhliin. No, ne olivat perjantaina.

Juhliin oli tilan ahtauden ja vallitsevan koronatilanteen takia kutsuttu vain 19 vierasta: kaikki lähisukulaisia, kummeja tai juhlakalun ystäviä. Paikalle pääsi kutsutuista 13, joten yhteensä juhlissa oli  15 ihmistä. 

Koska juhlan päähenkilö on vegaani, tarjottavat piti miettiä tarkkaan. Työkaverini Katja, joka pyörittää opetustyönsä ohessa pitopalveluyritystä, valmisti vegaaniset täytekakut ja voileipäkakun. Itse en olisi moiseen pystynyt. 


Suolaisiksi tarjottaviksi tein härkäpapupasteijoita ja minipitsoja. Pasteijoiden pohjana oli kaupasta ostettu vegaaninen torttutaikina. Olin aikeissa lisätä härkäpavun joukkoon paistovaiheessa myös sipulia, mutta sitten muistin, että kaikki juhlavieraat eivät pysty sitä syömään. 

Minipitsojen pohjataikinan tein veteen, koska maito ei sovi vegaaniseen ruokavalioon. Kaurajuomalla olisi tietysti voinut korvata maidon - jos vain olisin muistanut ostaa sitä. Kaikkien minipitsojen päälle tuli tomaattipyreetä ja kasvissuikaleita. Lisäksi laitoin niihin vaihtoehtoisesti joko puolitettuja miniluumutomaatteja, oliiveja tai ananaspaloja. Juustoraaste oli vegaanista.  

Koska joulu on lähellä, päätimme jälkikasvun kanssa tehdä juhlapöytään myös torttuja ja pipareita. Molempien taikinat olivat kaupan vegaanisia tuotteita. Torttuihin päätimme laittaa luumusoseen sijaan omien omenapuiden ompuista tehtyä hilloa. Osa pipareista koristeltiin valkoisella kuorrutuksella vähän ennen juhlaa. 

Juhlapöydässä oli myös siskoni tekemiä vegaanisia pikkuleipiä sekä jälkikasvun itsensä alusta loppuun saakka valmistama vegaaninen oreo-juustokakku. Vihreät kuulat lisättiin pöytään juhlakalun  toivomuksesta. Viinirypäleitäkin ostin, mutta valitettavasti unohdin laittaa ne tarjolle. 


Siivoamisen juhlia varten aloitin jo pari viikkoa aikaisemmin. Pesin alakerran matot lumella (ks. myös päivitys Puhdistuiko matto lumipesulla? 13.3.2021). Kylpyhuoneen lattia- ja seinälaattoja jynssäsin sitruunalla (ks. päivitys Saisiko kylppärin laatat puhtaaksi sitruunalla? 28.11.2021). Kahvinkeittimelle tein kunnon etikkapuhdistuksen (ks. päivitys Kahvinkeitin puhdistuu etikalla, 17.1.2021). Myös mikroaaltouuni sai etikkaputsauksen (ks. päivitys Voisikos sen mikroaaltouuninkin puhdistaa etikalla? 23.1.2021). 

Mitä jäi tekemättä? Lieden pinta jäi kiireen keskellä jynssäämättä sokeripalalla (ks. päivitys Puhdistuiko liesi sokeripalalla? 10.1.2021). Myöskään ilmanraikastinta en kerennyt tehdä, vaikka tarvikkeet siihen hankinkin (ks. päivitys Omatekoinen ilmanraikastin - ei kemikaaleja, ei lisäaineita). Korvikkeeksi puhdistin kuitenkin lavuaarit nopeasti sitruunalla (ks. päivitys Lavuaari puhtaaksi sitruunanpuolikkaalla 10.4.20219); tulihan siitäkin toimenpiteestä raikasta tuoksua sisäilmaan. 

Entäpä juhlavaatetus? Kävin aiemmin kirpparilla katsastamassa mekkoja (Ks. päivitys Löytyisikö juhlakolttu SPR:n kirpparilta? 20.11.2021.) Tyydyin kuitenkin vaatekaapista löytyneeseen mustaan mekkoon enkä ostanut uutta. Päivänsankari oli hankkinut juhlavaatteensa netin kautta käytettyjen vaatteiden liikkeestä.

Kaiken kaikkiaan valmistujaisjuhlat sujuivat hyvin. Päivänsankari oli tyytyväinen, mikä on tärkeintä. Kiitokset siskolle avusta ja ihan erityisesti kahvin keittämisestä ja kuohuviinin tarjoilemisesta. Työkaverille kiitokset vegaanisista kakuista. Ne olivat todella hyviä!  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...