Siirry pääsisältöön

Vielä ehtii tehdä joululahjoja - viime hetken vinkit


Jouluaattoon on aikaa neljä vuorokautta. Vieläköhän sitä ehtisi tehdä lahjoja ihan omin pikku kätösin? Ehtii kyllä! 

Kokosin tähän postaukseen muutamia mielestäni hyviä lahjavinkkejä, joiden ohjeet olen - yhtä  poikkeusta lukuun ottamatta - julkaissut aiemmissa Villi ja vihreä -blogin päivityksissä.

Miten olisi ihoa pehmentävä käsikuorinta? Ohje tähän löytyy päivityksestä Leskenlehdistä pehmentävä kuorinta käsille (16.5.2020). Leskenlehtiä ei tähän vuodenaikaan luonnosta löydy, mutta ihan hyvän käsikuorinnan saat ilman niitäkin. Tarvitset vain sokeria, oliiviöljyä ja sitruunan. 

Entäpä koko vartalolle tarkoitettu kahvikuorinta (Omatekoinen kahvikuorinta sopii joululahjaksikin, 8.11.2020)? Kuorinnan voi tehdä käytetyistä kahvinpuruista, jolloin se on ekologisempi. Joululahjaksi aiottuun kuorintaan suosittelen kuitenkin käyttämään tuoretta kahvijauhetta. Sen lisäksi tarvitaan sokeria, oliiviöljyä ja kanelia. 

Jos lahjan saaja tekee mielellään kotitaloustöitä, hänelle voisi valmistaa yrttisen pyykkietikan. Ohje löytyy päivityksestä Yrttinen pyykkietikka kera mintun ja rosmariinin (5.11.2020). Varaudu siihen, että pyykkietikan tekemiseen menee enemmän aikaa kuin vaikkapa kuorintojen valmistamiseen, sillä yrttien täytyy antaa liota etikkaliemessä yön yli.  

Jos tiedät, että lahjan saaja on herkkusuu, miksi et tekisi hänelle marmeladimakeisia? Päivityksessä Suut makeiksi pihlajanmarjakarkeilla (7.11.2021) makeisten pohjana on käytetty pihlajanmarjoja. Jos kyseisiä marjoja ei tähän hätään löydy, voit korvata ne haluamallasi marjoilla. Myös valmis mehu (1,5 dl) käy marmeladimakeisten pohjaksi.


Entäpä yrttitee? Itse teen yrttiteen kuivatuista villiyrteistä, mutta kovin monella niitä tuskin on varastossa. Tällöin voit kuivattaa teeainekset kaupan yrteistä, vaikkapa mintusta tai sitruunamelissasta. Toimi seuraavalla tavalla:

1. Osta iso nippu tuoretta minttua/sitruunamelissaa.

2. Leikkaa nipusta lehdet.

3. Asettele ne kuivumaan laakealle tasolle, esimerkiksi leivinpaperilla vuoratun tarjottimen päälle.

4. Nosta taso niin korkealle, että taloudessa mahdollisesti asustavat nelijalkaiset ystävät eivät yllä räpläämään lehtiä. 

5. Anna lehtien kuivua huoneenlämmössä ainakin kahden vuorokauden ajan. 

6. Laita kuivuneet lehdet pieneen lasipurkkiin tai pussiin.

7. Koristele purkki/pussi haluamallasi tavalla.

Tee valmistetaan siten, että yrttien lehdet asetellaan teesihtiin ja sihdin päälle kaadetaan kuumaa vettä. Lehtien annetaan hautua vedessä noin viiden minuutin ajan.


 Jos joululahjojen tekemiseen ei yksinkertaisesti ole aikaa, kannattaa harkita myös aineettoman lahjan hankkimista. Käsittelin aihetta päivityksessäni Aineeton joululahja - kaksinkertainen jouluilo (20.12.2020) tasan vuosi sitten. Olen viime vuosina lahjoittanut rahasummia muun muassa eläinten hyväksi ja kertonut siitä lahjan saajalle joulukortissa. Viimeksi tänä aamuna törmäsin sosiaalisessa mediassa tällaiseen ilmoitukseen:


Tämäntyyppisestä lahjasta kannattaa kuitenkin sopia etukäteen lahjan saajan kanssa. Hyvää ja kiireetöntä  joulunalusaikaa! 


Ylimmässä kuvassa on joulukortti, jonka on piirtänyt Virpi Pekkala (Pekkala Oy).

Alin kuva on otettu kuvakaappauksena Facebookista. 

Kuvat marmeladimakeisista ja yrttiteestä ovat omiani.     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin