Siirry pääsisältöön

Kananmunan kuorista kalsiumia ruukkukukille

On taas se aika vuodesta, kun viherkasveja voi siirtää isompiin ruukkuihin. 

Pikainen tarkistuskierros osoitti, että melkein kaikki kotini viherkasvit näyttivät olevan tyytyväisiä oloihinsa - paitsi kirjovehka. Häpeäkseni tunnustan, että se oli vieläkin samassa ruukussa, johon olin sen pari vuotta sitten lykännyt. Vehkan oli saatava uusi tilavampi koti!

Varastosta löytyi isompi ruukku, ja uutta kukkamultaakin oli tullut hankittua, joten eipä sitten muuta kuin vehkaa uuteen kotiin muuttamaan. Ruukun pohjalle ripottelin kerroksen rikki rutisteltuja kananmunan kuoria.


Kananmunan kuorien laittaminen ruukun pohjalle tai kukkamullan sekaan on vanha niksi, jonka moni on saattanut kuulla vaikkapa isoäidiltään. Muistelen kirjoittaneeni aiheesta muutama vuosi takaperin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissanikin. 

Mitä hyötyä kananmunan kuorista oikein on? Ensinnäkin niistä liukenee multaan kalsiumia, jonka kasvi voi näin kätevästi hyödyntää. Toisekseen kuorenpalaset ilmastoivat multaa. 

Kananmunan kuorien hyötykäyttö on helppoa. Kun ruoanlaiton tai leipomisen yhteydessä rikot kananmunan,  nappaa kuorenpuolikkaat talteen ja huuhtaise ne juoksevan veden alla. Laita kuoret  kuivumaan vaikkapa talouspaperin päälle. 

Kananmunan kuorien murskaamiseen on varmaan moniakin keinoja. Itse olen sujauttanut kuoret  säilytyspussiin ja murskannut ne pussin läpi. Tällöin kuorien terävät reunat eivät satuta käsiä. 

Saapas nähdä, miten kirjovehka alkaa viihtyä uudessa kalsiumvuoratussa kodissaan. 


  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin