Siirry pääsisältöön

Kananmunan kuorista kalsiumia ruukkukukille

On taas se aika vuodesta, kun viherkasveja voi siirtää isompiin ruukkuihin. 

Pikainen tarkistuskierros osoitti, että melkein kaikki kotini viherkasvit näyttivät olevan tyytyväisiä oloihinsa - paitsi kirjovehka. Häpeäkseni tunnustan, että se oli vieläkin samassa ruukussa, johon olin sen pari vuotta sitten lykännyt. Vehkan oli saatava uusi tilavampi koti!

Varastosta löytyi isompi ruukku, ja uutta kukkamultaakin oli tullut hankittua, joten eipä sitten muuta kuin vehkaa uuteen kotiin muuttamaan. Ruukun pohjalle ripottelin kerroksen rikki rutisteltuja kananmunan kuoria.


Kananmunan kuorien laittaminen ruukun pohjalle tai kukkamullan sekaan on vanha niksi, jonka moni on saattanut kuulla vaikkapa isoäidiltään. Muistelen kirjoittaneeni aiheesta muutama vuosi takaperin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissanikin. 

Mitä hyötyä kananmunan kuorista oikein on? Ensinnäkin niistä liukenee multaan kalsiumia, jonka kasvi voi näin kätevästi hyödyntää. Toisekseen kuorenpalaset ilmastoivat multaa. 

Kananmunan kuorien hyötykäyttö on helppoa. Kun ruoanlaiton tai leipomisen yhteydessä rikot kananmunan,  nappaa kuorenpuolikkaat talteen ja huuhtaise ne juoksevan veden alla. Laita kuoret  kuivumaan vaikkapa talouspaperin päälle. 

Kananmunan kuorien murskaamiseen on varmaan moniakin keinoja. Itse olen sujauttanut kuoret  säilytyspussiin ja murskannut ne pussin läpi. Tällöin kuorien terävät reunat eivät satuta käsiä. 

Saapas nähdä, miten kirjovehka alkaa viihtyä uudessa kalsiumvuoratussa kodissaan. 


  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...