Siirry pääsisältöön

Hyvää pääsiäistä toivottavat tomaatti ja kurkku


Kerroin maaliskuisessa blogipäivityksessäni (Kohti kesää: saisinko satoa pienoiskasvihuoneen avulla? 6.3.2022) kokeilevani ensimmäistä kertaa pienoiskasvihuonetta taimien kasvattamisen apuvälineenä. Taisin myös tunnustaa, että kokeilun taustalla on useita mönkään menneitä viljely-yrityksiä.

Miten kokeilu onnistui? Kirsikkatomaatin osalta operaatio sujui hienosti: lähes kaikki siemenet lähtivät itämään! Ne kasvoivat nopeasti niin isoiksi, että minikasvihuoneen katto piti ottaa pois. 

Avomaankurkun siemenille sen sijaan kävi ohraisemmin; vain yksi niistä suostui nousemaan mullasta. En tiedä, mikä oli vikana. Ehkä ne saivat liikaa vettä? 


Kukkakaalin ja suippokaalin siemenet lähtivät kyllä itämään ihan kiltisti, mutta nyt ohutvartiset taimet makaavat mullan päällä kuin parhaimmatkin maanpeittokasvit. Mahtavatko enää tuosta virkistyä? 

Köynnöskrassit kasvavat ikkuna tukenaan, enkä yhtään ihmettelisi, jos ne alkaisivat pian kukkia. Se ei tosin ollut tarkoitus: niiden piti kukkia vasta kesällä tukiaitaa vasten. Taisin laittaa siemenet multaan liian aikaisin. 

Samettikukkien siemenet itivät hyvin, mutta jotenkin tuntuu, että taimet kasvoivat nopeammin viime keväänä, kun kasvatin niitä ilman minikasvihuonetta. Tai ehkä muistan väärin. 

Myönnän tietämättömyyteni taimikasvatuksen suhteen. Olen aina luullut taimien koulimisen tarkoittavan sitä, että ylimääräiset pikku taimet nyppäistään pois vahvempien rinnalta. 

Luin kuitenkin jostain Facebookin keskusteluryhmästä koulimisen merkitsevän sitä, että taimet siirretään isompiin ruukkuihin. Jossain toisessa ryhmässä neuvottiin tekemään tämä siirto yläkuun aikaan. No, eilen oli täysikuu, joten ajattelin, että nyt on varmaankin sitten viimeinen mahdollisuus siirtää taimet väljempiin asumuksiin. 

Varastosta löytyi vanhoja, huolella pestyjä pienehköjä kukkaruukkuja. Ostin myös tilavan näköisiä turveruukkuja, joiden pakkauksessa luki, että ne maatuvat itsestään. Tämä tarkoittanee sitä, että varsinaisessa istutusvaiheessa, loppukeväällä, taimia ei tarvitse irrottaa turveruukuista vaan ne voi laittaa multaan ruukkuineen päivineen. 

Näiden lisäksi askartelin tyhjistä maitotölkeistä väliaikaisruukkuja. Ja kyllä, muistin tehdä tölkkien pohjiin reikiä, jotta liika kasteluvesi pääsisi pois.


Millaista multaa taimille pitäisi tarjota koulimisvaiheessa? Eräs ongelmiini perehtynyt lähimmäinen vinkkasi käyttävänsä kylvö- ja taimimullan sekä tavallisen kukkamullan sekoitusta. Päädyin siihen, että laitoin ruukkujen alaosaan tavallista kukkamultaa ja yläosaan kylvö- ja taimimultaa. 

Istuttamisen jälkeen kastelin taimet huolella. Olisiko sittenkään pitänyt? Menin näet - jälleen kerran - tutkimaan jonkin alaan vihkiytyneen Facebook-ryhmän keskustelua. Siellähän tietysti todettiin, että taimien juuret eivät toimi kunnolla heti istuttamisen jälkeen, joten niille pitää antaa vettä hyvin varovaisesti ja mieluiten suihkuttamalla. Näinköhän menin pilaamaan hyvät taimet?

Tämän päivityksen kuvissa pääsiäistä juhlivat avomaankurkku ja kirsikkatomaatti. Kovasti toivon, että juhlat eivät jäisi niiden viimeisiksi vaan ne näkisivät ainakin vapun - ja jos oikein hyvin käy, vielä juhannuksenkin.     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin