Siirry pääsisältöön

Kerta vielä Covidista


Viime postauksessani kerroin  koronatartunnasta ja siitä, mitä kotivaraan liittyviä huomioita tuon tartunnan jälkeen tein. Nyt pahimmat oireet ovat ohi, ja voin taas ikään kuin summata, mitä opin.

Kova kurkkukipu kesti kolme vuorokautta, ja voin vaikka vannoa, että se oli elämäni pahinta kurkkukipua. Välillä pelkkä veden juominenkin tuotti tuskaa. Mandariinipalojen syöminen oli jo suorastaan seikkailu: saanko palasen nieltyä vai tukehdunko siihen? Yksi yö meni valvoessa, koska kipeään kurkkuun alkoi kerääntyä limaa ja hengittäminen oli vaivalloista.

Tuossa vaiheessa en voinut olla miettimättä, kuinka pahoja koronaoireet ovat niillä, joita ei ole rokotettu. Varmaan helvetillisiä. Olen saanut kolme rokotusta, ja ehkäpä juuri niiden ansiosta nuha ja yskä jäivät tavallista flunssaa lievemmiksi. Päänsärkyä minulla ei ollut eikä myöskään lihassärkyjä. Kuume ei missään vaiheessa noussut korkeaksi. 

Pyrin käyttämään särkylääkkeitä mahdollisimman vähän, mutta nyt kurkkukipu oli niin ankaraa, että kipua lievittäviä lääkkeitä oli pakko napsia tasaiseen tahtiin. Hehkutin edellisessä postauksessani, miten olin varannut kotiin riittävästi särkylääkkeitä. No en ollut. Särkylääkkeet loppuivat kesken. 

Tässä kohtaan pelastavaksi enkeliksi osoittautui työkaverini, joka uhrasi oman vapaatuntinsa apteekkireissuun. Töistä palatessaan hän sitten toi pihalleni lääkepussukan. (Huom. sananmukaisesti toi. Auto hänen oli pitänyt jättää kauemmaksi, koska en ollut jaksanut tehdä etupihan lumitöitä.) 

Särkylääkkeiden lisäksi pelastava enkeli oli ostanut kipeälle kurkulle soveltuvaa suihketta. En ollut aiemmin käyttänyt moista, joten uteliaana kokeilin sitä välittömästi. Kokemus suihkeesta oli positiivinen. Se ei poistanut kurkkukipua mutta lievitti sitä. Lisäksi se maistui erittäin hyvältä. Seuraavana aamuna kurkkukipu oli poissa, mutta toki se olisi voinut väistyä ilman suihkeen vaikutustakin; johan kipu oli riehunut kolme vuorokautta. 

Taudin potemisen aikana tuli mieleen taas yksi ruoka-aine, jota olisi hyvä olla varastossa: rusinat! Pakastemarjathan olivat loppuneet jo aiemmin.  Siinä vaiheessa, kun kaupan hedelmätkin oli syöty, rusinoista oli paljon iloa. Ja vielä lisäys: se herkkusienipussikeitto oli oikeasti hyvää. Suosittelen!      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin