Siirry pääsisältöön

Kerta vielä Covidista


Viime postauksessani kerroin  koronatartunnasta ja siitä, mitä kotivaraan liittyviä huomioita tuon tartunnan jälkeen tein. Nyt pahimmat oireet ovat ohi, ja voin taas ikään kuin summata, mitä opin.

Kova kurkkukipu kesti kolme vuorokautta, ja voin vaikka vannoa, että se oli elämäni pahinta kurkkukipua. Välillä pelkkä veden juominenkin tuotti tuskaa. Mandariinipalojen syöminen oli jo suorastaan seikkailu: saanko palasen nieltyä vai tukehdunko siihen? Yksi yö meni valvoessa, koska kipeään kurkkuun alkoi kerääntyä limaa ja hengittäminen oli vaivalloista.

Tuossa vaiheessa en voinut olla miettimättä, kuinka pahoja koronaoireet ovat niillä, joita ei ole rokotettu. Varmaan helvetillisiä. Olen saanut kolme rokotusta, ja ehkäpä juuri niiden ansiosta nuha ja yskä jäivät tavallista flunssaa lievemmiksi. Päänsärkyä minulla ei ollut eikä myöskään lihassärkyjä. Kuume ei missään vaiheessa noussut korkeaksi. 

Pyrin käyttämään särkylääkkeitä mahdollisimman vähän, mutta nyt kurkkukipu oli niin ankaraa, että kipua lievittäviä lääkkeitä oli pakko napsia tasaiseen tahtiin. Hehkutin edellisessä postauksessani, miten olin varannut kotiin riittävästi särkylääkkeitä. No en ollut. Särkylääkkeet loppuivat kesken. 

Tässä kohtaan pelastavaksi enkeliksi osoittautui työkaverini, joka uhrasi oman vapaatuntinsa apteekkireissuun. Töistä palatessaan hän sitten toi pihalleni lääkepussukan. (Huom. sananmukaisesti toi. Auto hänen oli pitänyt jättää kauemmaksi, koska en ollut jaksanut tehdä etupihan lumitöitä.) 

Särkylääkkeiden lisäksi pelastava enkeli oli ostanut kipeälle kurkulle soveltuvaa suihketta. En ollut aiemmin käyttänyt moista, joten uteliaana kokeilin sitä välittömästi. Kokemus suihkeesta oli positiivinen. Se ei poistanut kurkkukipua mutta lievitti sitä. Lisäksi se maistui erittäin hyvältä. Seuraavana aamuna kurkkukipu oli poissa, mutta toki se olisi voinut väistyä ilman suihkeen vaikutustakin; johan kipu oli riehunut kolme vuorokautta. 

Taudin potemisen aikana tuli mieleen taas yksi ruoka-aine, jota olisi hyvä olla varastossa: rusinat! Pakastemarjathan olivat loppuneet jo aiemmin.  Siinä vaiheessa, kun kaupan hedelmätkin oli syöty, rusinoista oli paljon iloa. Ja vielä lisäys: se herkkusienipussikeitto oli oikeasti hyvää. Suosittelen!      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...