Siirry pääsisältöön

Mikä antenni kurkustani sojottaa?

Jatkan vielä viimeviikkoista taimien kasvattamiseen liittyvää teemaa. Minulle on tullut mieleen muutama kysymys, joihin utelisin vastausta kokeneemmilta kasvattajilta. 

Ensinnäkin: mikä on tuo omituinen uloke, jonka avomaankurkun taimi on kasvattanut kuluneen viikon aikana? Vielä pääsiäisenä sitä ei ollut. 

Onko tarkoitus, että uloke kietoutuu tukea vasten ja auttaa kasvia pysymään pystyssä? Vai tuleeko siihen kenties kukinto? (Hylkäsin suosiolla ensimmäisenä mieleeni tulleen ajatuksen ulokkeen avulla tapahtuvasta vakoilutoiminnasta. Ja miksipä kurkku minua vakoilisi; ei täällä koskaan mitään sen kummempaa tapahdu.)


Viime viikon päivityksessäni kerroin, miten avomaankurkun siemenistä vain yksi ainoa on lähtenyt itämään. No, nyt tietysti luin jostain Facebookin keskusteluryhmästä, että avomaankurkun siemenet saattavatkin itse asiassa itää paremmin, jos ne kylvää loppukeväästä suoraan maahan ilman minkäänlaista esikasvatusta. JOS jokin taimi onnistuukin kasvamaan sisällä, ei kuulemma ole laisinkaan varmaa, että se kestää siirron kasvatusastiasta maahan. Jaaha. Olisinpa tämänkin tiennyt...

Toinen kysymykseni liittyy tomaatin taimien lannoittamiseen. Luin jostain, että jos taimien alimmat lehdet haalistuvat ja kuihtuvat, se on merkki liian vähäisestä ravinnosta. Viikolla huomasin, että aika monen tomaatin taimen alimmat lehdet ovat selvästi haalistuneet tai jopa tippuneet pois. Mitä taimille pitää antaa lisäravinnoksi?  

Käykö tomaatin taimille se sama kananmunan kuorien ja kahvinpurujen sekoitus, jota annan huonekasveille? Vai pitäisikö olla kanankakkaa? Toisaalta kanankakka ei hajunsa takia liene paras mahdollinen lannoite sisätiloissa käytettäväksi. Apua!   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin