Siirry pääsisältöön

Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero


Ruokatarvikkeiden kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden suurimmista huolenaiheista. Mahtaako isojen kauppaliikkeiden välillä olla suuriakin hintaeroja?  

Olen suunnitellut jo parin vuoden ajan tekeväni hintavertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Eilen sain sen sitten vihdoinkin toteutettua. Olisin periaatteessa voinut ottaa vertailuun mukaan Lidlinkin, mutta ounastelin, etten löytäisi sieltä kaikkia samoja tuotemerkkejä kuin edellä mainituista kauppaliikkeistä. 

Jonkinlainen näppituntuma K-Citymarketin ja Prisman hintoihin minulla oli jo entuudestaan; asioinhan niissä kummassakin. Molempien kauppaliikkeiden edullisimmat hinnat löytyvät epäilemättä niiden omista tuotemerkeistä, joita itsekin mielelläni ostan. 

Päätin kuitenkin, etten ota K- ja S-liikkeiden omia tuotemerkkejä mukaan vertailuun. Jos olisin ottanut, hintavertailu olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä Pirkka-, K-menu-, Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotemerkkien välillä.  Ehkäpä näiden K- ja S-liikkeiden omien tuotemerkkien pohjalta voisi tehdä ihan oman hintavertailunsa?

Pyrin myös siihen, että mahdollisimman moni tuote olisi kotimainen. Ainut poikkeus tästä piti tehdä omenien kohdalla: toisessa kaupassa silmiini ei sattunut kotimaisia omppuja. Niinpä valitsin omenista halvimman merkin, joka oli kummassakin liikkeessä puolalainen Ida Red. Perunoistakin valitsin sen, jonka kilohinta oli alhaisin. 


K-Citymarketissa otin muistiin Snellmanin sika-nautajauhelihan (400 g) hinnan. Koska Prismassa oli tarjolla vain Snellmanin naudanjauhelihaa, otin sieltä mukaan vertailuun Atrian sika-nautajauhelihan. Kovin isoa hintaeroa niiden välillä ei ollut. Jauhelihoissakin edullisimmat esiintyivät K- ja S-liikkeiden omien  tuotemerkkien, Pirkan ja Kotimaista alla.

Kasvissyöjät eivät pysty jauhelihaa syömään, joten tarkistin molemmissa liikkeissä myös härkäpapuvalmisteen hinnan. Laskin ruokakorien hinnat kahdella tavalla, toisen jauhelihan ja toisen  härkäpapuvalmisteen kanssa. 

Nämä ruokatarvikkeet olivat mukana vertailussa:

1. Valion Hyvä suomalainen arkimaitojuoma (1 l)   CM  0,69 e   Prisma 0.58 e

2. Reissumies-ruisleipä (4 kpl)                                 CM 0,69 e    Prisma 0,59 e

3. Keiju-margariini, normaalisuolainen (400 g)       CM 1,79 e    Prisma 1,69 e

4. Valion edamjuusto (350 g)                                    CM 4,55 e    Prisma 4, 39 e

5. Kurkku (kotimainen, hinta kiloissa)                     CM 1,99 e    Prisma 2,70 e

6. Jääsalaatti (kotimainen)                                        CM 1,69 e    Prisma 1,59 e

7. Ida Red -omenat (hinta kiloissa)                          CM 0,95 e     Prisma 0,99 e

8. Tomaatit (kotimainen, hinta kiloissa)                   CM 4,99 e     Prisma 5,20 e

9. Sika-nautajauheliha (400 g)                                 CM 2,69 e     Prisma 2,55 e 

10. Beanit Härkis original (250 g)                            CM 3,99 e    Prisma 3,65 e

11. Perunoita (pestyjä, hinta kiloissa)                       CM 0.89 e    Prisma 0,85 e

12. Myllyn paras Raketti-spagetti (350 g)                CM 1,09 e     Prisma 0,40 e

13.  Pauligin Juhla Mokka (500 g)                           CM 6,59        Prisma 4,95 e


Veratailu osoittaa, että hedelmä-vihannesosastolla K-Citymarket peittoaa Prisman: niin kurkut, tomaatit kuin Ida Red -omenatkin olivat edellä mainitussa huokeampia. Tosin perunoita ja jääsalaattia sai hieman edullisemmin Prismasta.

Härkäpapupakkauksen hinta puolestaan oli K-Citymarketissa selvästi korkeampi kuin Prismassa. Ylipäätään vegaanisten ruoka-aineiden tarjonta on mielestäni Prismassa parempi kuin Citymarketissa. Mistäkö tämän tiedän? No, itse en ole vegaani, mutta jälkikasvuni on. Näin ollen vegaanisten tuotteiden tarjonta on tullut minulle erittäin tutuksi parin viime vuoden aikana. 

Myllyn paras Raketti-Spagetin (350 g) hinnoissa on huima ero Prisman eduksi. Mistähän tämä mahtaa johtua?

Kahvin hinnan nousua päivittelin jo muutaman viikon takaisessa postauksessani. Vielä vuosi sitten hyvä kahvitarjous oli sellainen, että kymmenellä eurolla sai kolme pakkausta Juhla Mokkaa. Nyt moisesta on turha haaveilla. Tuo Prisman 4,95 euroa/pakkaus oli nimittäin tarjoushinta!


Ennen kuin lähdin laskemaan ruokakorien hintoja, jaoin kurkun ja tomaatin hinnat neljällä. Vertailuun sekä kurkkua että tomaattia tuli siis 250 gramman verran. Harva meistä ostanee vaikkapa kurkkua kilon verran kerrallaan, ellei sitten satu olemaan todellinen kurkun suurkuluttaja. 

Laskutoimituksen jälkeen sain seuraavanlaiset ruokakorien hinnat:

K-Citymarket 23, 37 euroa        ja        Prisma 20,58 euroa.

Tuo hinta oli laskettu siten, että ruokakorissa oli jauhelihaa mutta ei härkistä.

Jos taas otetaan härkis mukaan ja jätetään jauheliha pois, ruokakorin hinta on

K-Citymarketissa 24,67 euroa   ja        Prismassa  21,68 euroa

Ja nyt olenkin ihan sekaisin kaikesta tästä laskemisesta...   :)


Tein hintavertailun 9.4.2022 Palokan K-Citymarketissa ja Prismassa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin