Nyt on taas se aika vuodesta, kun päästään herkuttelemaan erilaisilla nokkosruoilla. Olen jo ehtinyt kokata kahta erilaista nokkoskeittoa ja eilen paistoin nokkoslettuja. Nam!
Olen tehnyt nokkoskeittoa sekä kasvisliemeen että maitoon. Mielestäni maitopohjainen maistuu paremmalta, joten jaan tässä postauksessa sen ohjeen.
Alkuperäisen reseptin löysin aikoinaan yläkoulun kotitalouden oppikirjasta (Keitämme ja leivomme 2). Opus on julkaistu1981, joten sen tekijät (Aura Liimatainen, Tuula Teerikangas ja Kirsti Kunnas) ovat olleet aikaansa edellä: 1980-luvun alussa villiyrttien hyödyntäminen ruoanlaitossa ei muistaakseni ollut kovinkaan trendikästä.
Alkuperäisen ohjeen mukaan nokkoskeittoon kuuluvat seuraavat ainesosat:
1 l tuoreita nokkosia
2 dl vettä
1 rkl margariinia tai voita
1 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
3/4 tl suolaa
1/4 tl muskottia
Edellistä nokkoskeittoa tehdessäni korvasin osan maidosta ruokakermalla. Näin ollen keittoon tuli 2 dl ruokakermaa ja 4 dl maitoa.
Toki keitto on mahdollista tehdä vaikka kokonaankin ruokakermaan. Olenpa lukenut sellaisiakin nokkoskeitto-ohjeita, joissa pohjana on käytetty kuohukermaa tai sulatejuustoa. Kukin tehköön makunsa mukaan.
Muskottia maustekaapista ei löytynyt, joten sen sijaan lisäsin keittoon mausteeksi teelusikallisen kuivattua rakuunaa ja ripauksen mustapippuria.
Näin toimin:
1. Keitin nokkosia minuutin tai pari pienessä vesimäärässä. Kaadoin veden pois ja silppusin nokkoset leikkuuveitsellä.
2. Sulatin margariinin kattilassa. Kiehautin siinä vehnäjauhot ja lisäsin vähitellen ruokakerman ja maidon. Sekoitin seosta puuhaarukalla, kunnes maito-ruokakermaseos kiehahti.
3. Lisäsin hienonnetut nokkoset ja mausteet. Annoin keiton hautua vielä 10 minuutin ajan.
4. Keitin lisukkeeksi kananmunan.
Nokkoskeitto muistuttaa pinaattikeittoa, mutta maistuu mielestäni paremmalta. Keitetty kananmuna sopii sen rinnalle mainiosti
Jos et ole tehnyt nokkoskeittoa aiemmin, mutta haluaisit kokeilla, muistathan muutaman asian. Ensinnäkin kerää nokkosia vain puhtailta paikoilta. Jätä poimimatta nokkoset, jotka kasvavat teiden varsilla tai tuotantolaitosten, navettojen ja karjasuojien lähettyvillä.
Toisekseen tarkista lehtien kunto jo keruupaikalla. Jos olet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, käytä käsineitä. Jos huomaat, että jokin ötökkä on ehtinyt ruokailla lehdellä jo ennen sinua, jätä se poimimatta. Syömistarkoitukseen sopivimmat lehdet ovat pieniä ja nuoria, ja ne löytyvät nokkosen varren yläosasta.
Kommentit
Lähetä kommentti