Olen jo pitkään haaveillut oman kompostorin hankkimisesta. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan hommia tehdessä aika ei kuitenkaan riittänyt kompostoinnin salojen opetteluun. Työt valuivat näet tehokkaasti myös iltoihin ja viikonloppuihin: milloin oli seuraavan päivän tuntien suunnittelua, milloin kokeiden korjaamista, milloin oppilaiden kirjoitelmien lukemista, korjaamista ja arvioimista. Siinäpä sitten eräskin sunnuntai vilahti ohi kuin huomaamatta paperinippuja plaratessa.
No nyt on aikaa - myös kompostoinnin opetteluun. Ostinpa siis keittiön kaappiin mahtuvan, kymmenen litran vetoisen Bokashi-kompostorin.
Mikäs se sellainen Bokashi on? Käyttöohje selittää asian seuraavalla tavalla: Bokashi tarkoittaa mikrobien avulla aikaansaatua orgaanisen aineksen fermentoitumista. Fermentoituminen tapahtuu EM-mikrobien avulla hapettomassa tilassa Bokashi-säiliössä.
Bokashi-kompostori näyttää äkkiseltään vain tavalliselta biojäteastialta, jolla on tavallista tiukempi kansi, mutta bokashin salaisuudet piilevätkin sen sisäpuolella. Sieltä löytyvät niin rei´itetty välipohja kuin tiivistyslevykin. Näiden lisäksi tarvitaan EM-rouhetta.
Vähän jännitti Bokashin käyttöön ottaminen ja uuden menetelmän opettelu, mutta täytyy sanoa, että astian mukana tulevat käyttöohjeet ja niihin liitetyt kuvat olivat todella selkeitä. Edes minä en voinut ymmärtää niitä väärin.
Olen tehnyt niin, että olen laittanut päivän mittaan kertyvät jätteet biojäteastiaan, josta siirrän ne illalla Bokashiin. Käyttöohjeissa näet sanotaan, että astiaa ei saisi avata tarpeettomasti. Kun Bokashi on täynnä, sitä pitää säilyttää huoneenlämmössä kahden viikon ajan.
Mites sen jälkeen toimitaan? Fermentoitunut biojäte ei vielä sellaisenaan käy kasvualustaksi tai lannoitteeksi vaan se pitää jälkikäsitellä kompostoimalla.
Jälkikompostointia varten pihalle piti hommata jyrsijäsuojattu kompostori. Onneksi sain kauppakierrokselle mukaan sukulaismiehen, joka tietää jätteiden kierrättämisestä ja kompostoinnista lähestulkoon kaiken. Toisessa kauppaliikkeessä "ostoskoriin" päätyikin yläosastaan pyöreä puutarha- ja mökkikompostori.
Pihakompostori löysi paikkansa puuvajan vierestä, lauta-alustan päältä. Erityisen hyvä asia on se, että "ufoon" voi laittaa myös puutarhajätettä. Vielä pitäisi hankkia jonkinlainen sekoitussauva ja kuivikeainetta.
Nyt on Bokashi ja jälkikompostori. Yksi asia kuitenkin mietityttää: mitäs sitten teen, kun Bokashi-astia on täynnä ja aloittaa kahden viikon jakson, jonka aikana siihen ei voi lisätä jätettä? Mihin laitan sinä aikana syntyvät biojätteet? Onko tässä muuta vaihtoehtoa, kuin hommata toinenkin bokashi?
Bokashi-kompostoinnin määritelmä on otettu suoraan Biolan Bokashin käyttöohjeesta.
Kommentit
Lähetä kommentti