Siirry pääsisältöön

Hävikkiviikon kunniaksi herkullista perunapaistosta

Suomessa vietetään parhaillaan hävikkiviikkoa. Joku voisi huomauttaa, että nyt on kyllä blogin pitäjä pahasti myöhässä, kun kirjoittaa aiheesta vasta teemaviikon viimeisenä päivänä. No, minun puolestani hävikkiviikkoa voitaisiin viettää vaikka joka päivä.

Olen aina silloin tällöin kirjoittanut hävikkiruoka-aiheisia päivityksiä. Ylikypsiä ja tummuneita banaaneja ei kannata heittää menemään, sillä niistä voi valmistaa vaikkapa keksejä tai lettuja. (Ks. päivitys Ylikypsistä banaaneista syntyy herkullisia keksejä, 13.4. 2020 tai Banaaniletut maistuvat niin aamupalaksi kuin jälkiruoaksikin, 16.1. 2022.)

Vanhentuneen ja kuivan leivän voi paistaa (Miten hyödyntäisin kuivahtaneen leivän? 18.4. 2020). Tähteeksi jäänyt puuro puolestaan kannattaa sujauttaa sämpylätaikinaan (Jämäpuurosta maukkaita sämpylöitä, 14.11. 2021).

Aloitin alkusyksystä biojätteen kompostoinnin (ks. Bokashi tuli taloon, 21.8. 2022). Kun olen iltaisin täyttänyt bokashia, olen huomannut, että ruoantähteitä sinne ei tule enää lainkaan. Tärkein syy tähän lienee se, että laitan ruokaa tasan tarkkaan itselleni sopivan määrän. Jos ateriasta tästä huolimatta jää tähteitä, tuunaan niistä jotain uutta syötävää.

Suosikki "tuunattujen" ruokien listalta on ehdottomasti paistetut perunat. Pakko tunnustaa, että usein keitän perunoita ihan tarkoituksella liikaa, jotta voin paistaa niitä seuraavana päivänä.

Kuvan annoksen perunat ovat peräisin omalta kasvimaaltani, ja ne on keitetty muistaakseni toissapäivänä. Yleensä lisään perunapalojen joukkoon suolaa ja paljon erilaisia yrttimausteita. Kuvan annoksessa on itse kerättyä ja pakastettua vuohenputkea sekä kaksi murskattua valkosipulinkynttä. Toisinaan laitan paistokseen myös sipulia ja kesäisin sipulin varsia pilkottuina.

Paistetut perunat maistuvat vallan mainioilta pelkällä suolalla ja yrteillä maustettuinakin. Kuvan annokseen lisäsin kuitenkin itse kasvatettuja kirsikkatomaatteja (ks. päivitys Tomaatit punastuvat sisätiloissakin, 11.9. 2022).  Koska tölkin pohjalla sattui olemaan muutama oliivi, lisäsinpä perunapaistokseen vielä nekin.

Perunapaistoksen lisukkeeksi lämmitin valmiita kasvis-lihapullia. Hyvältä maistui "tuunattu" ruoka.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...