Suomessa vietetään parhaillaan hävikkiviikkoa. Joku voisi huomauttaa, että nyt on kyllä blogin pitäjä pahasti myöhässä, kun kirjoittaa aiheesta vasta teemaviikon viimeisenä päivänä. No, minun puolestani hävikkiviikkoa voitaisiin viettää vaikka joka päivä.
Olen aina silloin tällöin kirjoittanut hävikkiruoka-aiheisia päivityksiä. Ylikypsiä ja tummuneita banaaneja ei kannata heittää menemään, sillä niistä voi valmistaa vaikkapa keksejä tai lettuja. (Ks. päivitys Ylikypsistä banaaneista syntyy herkullisia keksejä, 13.4. 2020 tai Banaaniletut maistuvat niin aamupalaksi kuin jälkiruoaksikin, 16.1. 2022.)
Vanhentuneen ja kuivan leivän voi paistaa (Miten hyödyntäisin kuivahtaneen leivän? 18.4. 2020). Tähteeksi jäänyt puuro puolestaan kannattaa sujauttaa sämpylätaikinaan (Jämäpuurosta maukkaita sämpylöitä, 14.11. 2021).
Aloitin alkusyksystä biojätteen kompostoinnin (ks. Bokashi tuli taloon, 21.8. 2022). Kun olen iltaisin täyttänyt bokashia, olen huomannut, että ruoantähteitä sinne ei tule enää lainkaan. Tärkein syy tähän lienee se, että laitan ruokaa tasan tarkkaan itselleni sopivan määrän. Jos ateriasta tästä huolimatta jää tähteitä, tuunaan niistä jotain uutta syötävää.
Suosikki "tuunattujen" ruokien listalta on ehdottomasti paistetut perunat. Pakko tunnustaa, että usein keitän perunoita ihan tarkoituksella liikaa, jotta voin paistaa niitä seuraavana päivänä.
Kuvan annoksen perunat ovat peräisin omalta kasvimaaltani, ja ne on keitetty muistaakseni toissapäivänä. Yleensä lisään perunapalojen joukkoon suolaa ja paljon erilaisia yrttimausteita. Kuvan annoksessa on itse kerättyä ja pakastettua vuohenputkea sekä kaksi murskattua valkosipulinkynttä. Toisinaan laitan paistokseen myös sipulia ja kesäisin sipulin varsia pilkottuina.
Paistetut perunat maistuvat vallan mainioilta pelkällä suolalla ja yrteillä maustettuinakin. Kuvan annokseen lisäsin kuitenkin itse kasvatettuja kirsikkatomaatteja (ks. päivitys Tomaatit punastuvat sisätiloissakin, 11.9. 2022). Koska tölkin pohjalla sattui olemaan muutama oliivi, lisäsinpä perunapaistokseen vielä nekin.
Perunapaistoksen lisukkeeksi lämmitin valmiita kasvis-lihapullia. Hyvältä maistui "tuunattu" ruoka.
Kommentit
Lähetä kommentti