Siirry pääsisältöön

Kirpparin myyjänä sen pääsee todistamaan: toisen romu on toisen aarre

Kenellekään Villi ja vihreä -blogin päivityksiä joskus lukeneelle ei tulle yllätyksenä, että arvostan suuresti käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden kierrättämistä. 

Erityisen lähellä sydäntäni ovat erilaiset kirppikset, joiden tarjonnasta hankin muun muassa melkein kaikki vaatteeni. Muutaman kerran vuodessa kokoan käytetyt kimpsuni ja kampsuni ja roudaan ne kirpparille myytäväksi. Näin ollen voitaneen sanoa, että tunnen kirppismaailman aika hyvin.

Toissaviikolla pääsin kuitenkin tutustumaan kirpparimaailmaan niin sanotusti pintaa syvemmältä. Erään paikallisen kirppiksen omistaja joutui lähtemään äkilliselle matkalle, minkä vuoksi hän pyysi minua tuuraajakseen. Ja minähän suostuin.

Ennen lähtöään omistaja opasti minut kirpparin erilaisiin käytänteisiin. Osa niistä oli minulle jo tuttuja oman myyntipöydän vuokraamisen kautta, mutta toki paljon uuttakin tietoa tuli. 

Esimerkkinä uuden asian opettelusta voitaisiin ottaa vaikkapa kassakoneen käyttö. Ennen toissaviikkoa olin näpytellyt (vai pitäisikö sanoa hakannut) kassakonetta viimeksi vuonna 1988 ollessani kesätöissä kauppapuutarhan taimimyymälässä. Täytyy myöntää, että kassakoneet ovat melkoisesti muuttuneet 34 vuodessa... 

Opin jo ensimmäisenä työpäivänä, että kirppariasiakkaita on karkeasti jaoteltuna kahta sorttia: on niitä, jotka kiertelevät ja katselevat, mitä kaikkea kirppiksellä on tarjolla, ja niitä, joilla on jo heti liikkeeseen tullessaan mielessä jokin tietty tuote tai tavara, jota he etsivät. Itse kuulun useimmiten tuohon ensin mainittuun asiakaskategoriaan. Kirppareilla kierteleminen on kivaa!

Mitä tuotteita tai tavaroita asiakkaat kirpparilta sitten etsivät? Yllätyin siitä, miten laaja tuotteiden skaala oli. Joku etsi tietynkokoista kattilan kantta, toinen taas mikroaaltouunin lasialustaa. Kuka kaipasi miesten XXL-kokoisia collegehousuja, kuka hippityylistä, vähän kulahtanutta laukkua. Myös kymmenen litran vetoista kukkaruukkua, vanhoja teelusikoita ja maihareita kyseltiin.

Työpäivien aikana minulle valkeni, että sanonta toisen romu on toisen aarre pitää todellakin paikkansa. Tästä päättelin, että omalle myyntipöydälle kannattaa tuoda tarjolle myös sellaisia tavaroita, joita itse pitää täysin turhanpäiväisinä. Jollekulle toiselle ne saattavat olla todellisia löytöjä. 

Mitä muuta opin? No, ainakin sen, että kirpparilla asiakkaat käyttäytyvät eri tavalla kuin ruuhkaisissa marketeissa. Viimeksi mainittuun tullaan usein työpäivän jälkeen väsyneenä ja nälkäisenä. Kaupan ruuhkaisuus ja kassajonoissa täysien ostoskärryjen kanssa seisoskelu saattavat kiristää pinnan äärimmilleen, mikä voi näkyä ärtyisyytenä ja epäkohteliaisuutena toisia ihmisiä kohtaan. 

Sen sijaan harva kirppariasiakas oli kiireinen. Asiakkailla oli aikaa vaihtaa pari sanaa myyjän kanssa, ja suurin osa käyttäytyi muutenkin todella ystävällisesti ja kohteliaasti. Tähän pitänee lisätä myös sana ymmärtäväinen: kun ensimmäisenä päivänä käytin kassakonetta suurin piirtein etanan nopeudella, yksikään asiakas ei hermostunut. 

Vaikka työpäivät kirpparilla olivat pitkiä, ne olivat myös erittäin antoisia ja jättivät hyvän mielen. 

Päivityksen kuvat eivät ole kirpparilta, jossa työskentelin, vaan ne on otettu Palokan SPR:n kirppikseltä talvella 2022.   

   

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin