Toki nokkosta voi halutessaan käyttää niin hiusten- (Nokkosvesi hoitaa hiuksia, 3.7. 2022) kuin kauneudenhoidossakin (Nokkonen käy kasvonaamioksikin, 13.7. 2022). Laimennettu nokkosvesi on myös oiva lannoite pihakasveille.
Monet nokkosruoat tehdään nokkosen versoista, mutta ei sovi unohtaa, että myös kasvin siemenet ovat hyvin terveellistä syötävää. Nokkonen tekee kahdenlaisia siemennorkkoja. "Poikanorkot" ovat lyhyitä ja pieniä, "tyttönorkot" pitkiä ja tuuheita. Viimeksi mainituissa on enemmän ravinteita, joten kannattaa kerätä niitä. Eivät "poikanorkotkaan" tosin myrkyllisiä ole.
Milloin nokkosen siemennorkkoja kannattaa kerätä? Tästä eri lähteet antavat hyvinkin ristiriitaista tietoa. Osassa lähteitä norkot kehotetaan poimimaan talteen jo heinäkuussa, silloin kun ne ovat vihreitä. Jotkut taas kertovat, että siementen paras keruuaika on elokuu, kun ne ovat tummanvihreitä. Joissakin lähteissä parhaana poimimisaikana pidetään syyskuun alkua.
Itse olen luottanut eräästä Facebookin villiyrttiryhmästä löytämääni neuvoon, jonka mukaan nokkosen siemenet kannattaa kerätä talteen syksyllä, kun ne ovat jo päässeet tummentumaan. Tämän postauksen kuvissa olevat siemenet olen poiminut syyskuun loppupuolella.
Kerääpä nokkosen siemenet milloin tahansa, keruupaikan pitää olla mahdollisimman puhdas. Teiden varsilta tai navettojen, karjasuojien ja kompostien liepeiltä siemeniä - kuten nokkosia yleensäkään - ei pidä mennä poimimaan. Sateisella säällä keruupuuhat kannattaa unohtaa.
Nokkosen siemeniä voi käyttää tuoreina, mutta niitä on mahdollista myös pakastaa tai kuivata. Jos haluaa kuivata siemenet kuivurilla, ritilöiden päälle kannattaa laittaa vaikkapa leivinpaperia, etteivät siemenet pääse karkaamaan omille teilleen ritilän rakosista. Itse olen säästänyt sähköä ja kuivannut siemenet huonelämmössä tarjottimelle levitettyinä - tosin takan päällä.
Kuivatut siemenet viihtyvät parhaiten tiiviisti suljetussa rasiassa, kuivassa ja valolta suojatussa paikassa.
Mitenkäs näitä terveellisiä nokkosen siemeniä kannattaisi käyttää? Niitä voi lisätä vaikkapa leivontajauhoihin, uuniruokiin, lettutaikinaan, puuroon, juomiin, viiliin tai jogurttiin. Monet tykkäävät tehdä hienoksi jauhetuista siemenistä yrttisuolaa. Itse olen lisäillyt nokkosen siemeniä erilaisiin ruokiin, esimerkiksi munakkaisiin ja lettuihin. Myös sämpylöihin ja maustamattoman jogurtin lisukkeeksi siemenet sopivat kokemukseni mukaan mainiosti.
Maltti on kuitenkin valttia villiyrttien nauttimisessa, ja tämä pätee myös nokkoseen ja sen siemeniin. Siemeniä kannattaa syödä kuuriluontoisesti - ei siis pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Siemeniä on hyvä nauttia vain pieniä määriä kerrallaan. Joissain lähteissä kerta-annokseksi suositeltiin yhtä ruokalusikallista vuorokautta kohden. Itse olen tyytynyt teelusikalliseen.
Päivityksessä käytetyt lähteet:
Martat.fi
Omavarainen.fi
Yrttitarha.fi
Kommentit
Lähetä kommentti