Siirry pääsisältöön

Oliko perunajauhoista kuivasampoon korvikkeeksi?

 

Perjantaina minua katseli peilistä ankean näköinen olento. Oliko joku Halloween-hirviö lähtenyt hiippailemaan etuajassa ja livahtanut kylpyhuoneeseen? Ei, pitkin hampain oli myönnettävä, että tuo nuupahtanut naamataulu kuului minulle.  

Eihän se kuva ehkä muuten olisi tavallisesta poikennut, mutta hiukset! Ne roikkuivat silmilläni rasvaisina ja likaisina. Miksi? Olin nerokkaasti jättänyt edellisen illan hiustenpesun väliin, koska olin varannut kampaamoajan lauantaille. Taustalla tässä oli ajatus, että siellähän ne kuitenkin laittavat kutrit ojennukseen...

Kauppareissu oli kuitenkin tehtävä eli ihmisten ilmoille piti uskaltautua. Mikä neuvoksi? Kuivasampoota minulla ei ollut, enkä muutenkaan pidä sen käyttöä kovin suotavana. Eipä muuta kuin vanhan kansan vinkkejä muistelemaan.

Muistan kuulleeni, että jos ennen vanhaan on vastaan tullut tilanne, ettei vettä ja pesuainetta ole ollut saatavilla, hiukset on saatettu saada parempaan kuosiin muun muassa ruis- ja vehnäjauhojen tai kaurahiutaleiden avulla. Mieleeni tuli, että eräs työkaverini mainitsi kerran perunajauhojenkin sopivan tähän tarkoitukseen. Eipä muuta kuin kokeilemaan!

Oli minulla kuitenkin vielä sen verran järkeä tallella, että en kaatanut perunajauhoja päähäni suoraan pakkauksesta. Sen sijaan otin sieltä teelusikalla jauhoja lautaselle ja vein sen kylppäriin. Siitä sitten vaan perunajauhoja nuutuneille hiuksille levittelemään.

Millainen lopputulos oli? No, hiukset näyttivät vähemmän rasvaisilta kuin ennen käsittelyä, se on myönnettävä. Valitettavasti ne vain näyttivät vähän muultakin. Perunajauhoja oli nimittäin todella hankalaa saada piiloon hiusten alle. Lopputulos: tyylikkään harmaaraidalliset hiukset! Ja nimenomaan niitä harmaita hiuksiahan minä olin lähdössä seuraavana päivänä kampaamoon peittämään. 

Hyvän aikaa tuhrattuani sain harmaat raidat piiloon, mutta lopputulema näytti vieläkin hieman  epäilyttävältä. Tämän kokemuksen viisastuttamana sanoisin, että tummahiuksisille perunajauhot eivät ehkä ole se paras mahdollinen kuivasampoon korvike. Saattaa olla, että vaaleat hiukset suostuvat kätkemään ne paremmin. 

Miten uskalsin lähteä kauppaan? No pipo päässä tietenkin! 


Jos joku ihmettelee, miksi postauksessa on tuollainen aiheeseen liittymätön luontokuva, niin kerrottakoon, että kuvat yksinäisestä perunajauhopakkauksesta saati likaisista tai harmaaraidallisista hiuksistani eivät olleet kovinkaan esteettisiä. Voihan kuvan toisaalta tulkita niinkin, että luonto kiittää, kun ei käytä teollista kuivasampoota.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...