Siirry pääsisältöön

Vanhojen vaatteiden kierrätys onnistuu myös vaateliikkeessä

Kirjoitin viime viikolla, millaisia löytöjä tein SPR:n kirppikseltä pikkujoulumekkoa metsästäessäni. Nykyään kirppareilta löytyy asuja ja asusteita moneen lähtöön, ja viime vuosina minun on tarvinnut turvautua varsinaisten vaatekauppojen valikoimiin vain harvakseltaan. 

Hyväkuntoiset mutta tarpeettomiksi käyneet vaatteet olen laittanut myyntiin omalle kirpparipöydälle tai lahjoittanut SPR:n kirppikselle. Entäpä jos elämäntilanne onkin sellainen, että kirpparipöydän pitämiselle ei yksinkertaisesti ole aikaa? Tai jos lähin vaatelahjoituksia vastaanottava kirppari on liian kaukana, jotta sinne pystyisi kiikuttamaan yhtään mitään?

Tällöin pelastuksen voi tarjota jonkin vaatekaupan kierrätyspiste. En ole ottanut selvää, mitkä kaikki vaateliikkeet tällaista kierrätystä harjoittavat, mutta itse olen tutustunut tarkemmin KappAhlin kierrätysjärjestelmään. 

Vein vanhoja vaatteita KappAhlin kierrätyspisteeseen joskus muutama vuosi takaperin. Sitten tuli korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset, joiden aikana vanhoja vaatteita ei otettu vastaan. Nyt KappAhlin kierrätyspiste on taas toiminnassa, mutta hieman eri periaattein kuin aiemmin.

KappAhlin verkkosivuilta löysin seuraavanlaisia ohjeita:

1. Täytä pussi vanhoilla mutta käyttökelpoisilla vaatteilla ja tuo se myymälään. KappAhl ottaa vastaan vaatteita, kenkiä, asusteita ja kodintekstiilejä, kunhan ne ovat ehjiä ja puhtaita

2. Näytä pussi jollekulle henkilökunnan jäsenelle ja jätä se keräyslaatikkoon.

3. Saat viiden euron arvosetelin yhtä tuomaasi pussia kohden. Arvosetelin voi hyödyntää vähintään 30 euron normaalihintaisen kertaostoksen yhteydessä. Se on voimassa kolmen kuukauden ajan.

Suurin ero entiseen on se, että nyt kierrätykseen tuotavien vaatteiden on oltava ehjiä ja käyttökelpoisia. Aiemmin pusseihin sai laittaa myös hieman rikkinäisiä ja rispaantuneitakin vaatteita. 

Miksi moinen muutos? Vielä muutama vuosi takaperin rikkinäiset vaatteet saatettiin hyödyntää vaikkapa rakennustyömailla eristeinä. Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki kierrätysvaatteet menevät myyntiin Fretexin myymälöihin eikä lumppuja enää uusiokäytetä. 

Eli nyt ei sitten auta muu kuin jäädä odottamaan käyttökelvottomien tekstiilien keräyspisteitä. Eikös niitä pitänyt olla tulossa joskus vuoden 2023 aikana? 


Tiedot KappAhlin kierrätyspalvelusta on saatu vaateliikkeen omilta verkkosivuilta (www.kappahl.com) sekä paikallisen KappAhlin toimipisteen henkilökunnalta.  

 Postauksen kuva on otettu SPR:n kirppikseltä.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin