Siirry pääsisältöön

Tyttöjen pikkujoulut: lunta, voikukkakapriksia ja yksi palohälytys

 

Eilen oli taas aika kokoontua viettämään jokavuotisia tyttöjen pikkujouluja. Kovasti olinkin niitä jo odottanut. Syksy on ollut kiireinen kaikille meille neljälle, ja porukalla päästiin juttelemaan viimeksi kesällä. 

Laitoin pihalle lyhdyt ja kynttilät hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista. Lumisade kuitenkin yllätti lyhtyjen laittajan. Lunta tuprutti koko pikkujoulujen ajan, ja osa kynttilöistä sammahti jo alkuillasta. 

Aamulla huomasin, että kaksi lyhtyä oli hautautunut lumikinoksiin. Onneksi sain ne kuitenkin sieltä pelastettua. Jonain talvena on käynyt niinkin, että lyhty on jäätynyt tiukasti kiinni alustaansa ja sen on saanut irrotettua vasta keväällä lumien sulaessa.

Pikkujoulujen tarjottaviin yritin taas sujautella mahdollisimman paljon villiyrttejä. Alkuruokana oli kurkkukeitto, johon piti ohjeen mukaan laittaa persiljaa. Ajattelin korvata sen vuohenputkella, mutta sitä ei enää löytynyt pakastimesta, vaikka kuinka etsin. Myös itse kasvattamani persilja oli loppunut. Lisäsin keittoon sitten tilliä, joka sopikin siihen yllättävän hyvin. 

Keiton lisukkeiksi olin leiponut kahdenlaisia sämpylöitä. Tummiin ruispohjaisiin olin lisännyt pari teelusikallista nokkosen siemeniä, vaaleisiin taas pieniksi pilkottuja kuusenkerkkiä. Kuusenkerkät eivät maistuneet oikeastaan ollenkaan, joten luultavasti olisin saanut laittaa niitä reilusti enemmän. 

Pääruokana oli Nizzan lohisalaatti. Reseptissä olleet kaprikset korvasin kesällä säilömilläni  voikukkakapriksilla. Tytöt sanoivat, että niitä ei erottanut oikeista kapriksista, niin samannäköisiä ne olivat. No, huonosti palavan pöytäkynttilän savu ja ikänäkö (tarkoitan luonnollisesti vain omaani) saattoivat tietysti vaikuttaa asiaan. 

Salaatin lisukkeina oli tarjolla kasvispasteijoita. Taikinana käytin vegaanista ja laktoositonta valmistaikinaa. Pasteijoiden sisällä oli kasvissuikaleita ja pieniksi paloiksi pilkottua paprikaa. 

Jälkiruokapöydässä oli vieraiden mukanaan tuomia juustoja, pipareita ja suklaata. Minun oli alun perin tarkoitus tarjota jälkiruoan yhteydessä voikukkalikööriä, mutta en kaiken tohinan keskellä muistanut pullottaa sitä. Näytin kyllä tytöille lasipurkkia ja siinä nesteen keskellä killuvaa sukkahousumyttyä, mutta jostain kumman syystä he eivät innostuneet asiasta. 

Maisteltiinpa sitten viikko takaperin valmistamaani appelsiinilikööriä. Se ei ollut yhtään hassumpaa. Muistuttelin tytöille, että sen täytyy olla terveellistä, koska siinä on paljon C-vitamiinia (en ole varma, onko). 

Sitten tapahtui kummia. Olimme juuri puhuneet palohälyttimistä ja aprikoineet, kuinka monta niitä täytyy asunnossa olla. Onko lukumäärä huone- vai neliömetrikohtainen? Juuri kun olimme lopettaneet aiheesta jaanaamisen, yläkerrasta alkoi kuulua palohälyttimen ulinaa. 

Ryntäsimme tietysti kaikki neljä yläkertaan katsomaan, mikä on tilanne. Kammottava meteli kuului makuuhuoneesta. Siellä ei ollut tulta tai savua. Kiskaisin hälyttimen kannen ja patterin pois, jolloin ulina lakkasi. 

Tutkimme huoneen huolella, mutta ei siellä mitään ihmeellistä ollut. Jos olisi, luultavasti myös viereisen aulatilan hälytin olisi yhtynyt kuoroon. Nyt se oli ihan hissukseen. 

Tulimme myöhemmin siihen tulokseen, että luultavasti palovaroitin oli vain tullut tiensä päähän. Talon kolme muuta varoitinta on uusittu vuosi tai pari sitten, mutta tämä makuuhuoneen palohälytin oli alkuperäinen. Ehkä epätoivoinen ulina oli varoitinvanhuksen viimeinen joutsenlaulu? 

Loppuilta sujuikin sitten rauhallisemmissa merkeissä :)   

Otin kuvia ruokapöydästä, mutta niiden siirtäminen puhelimesta tietokoneelle ei taaskaan onnistunut.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin