Siirry pääsisältöön

Kun ostat SPR:n kirppikseltä, autat muita - mutta keitä? Mihin myyntituotot menevät?

 

Olen aina silloin tällöin kirjoittanut blogipostauksia SPR:n kirppiksistä. Se ei ole mikään ihme; olenhan  lähistöllä sijaitsevan kirppiksen vakiasiakas. Ostan sieltä lähes kaikki vaatteeni ja lahjoitan sinne muun muassa käyttökelpoisia tekstiilejä ja kirjoja.

Viime torstaina minulla oli oivallinen tilaisuus saada lisätietoa siitä, minne kirppisten myyntituotot  ohjataan. SPR:n Länsi-Suomen piirin ohjelmatyöntekijät näet vierailivat lähikirppikselläni ja kertoivat paitsi myyntituoton käytöstä, myös SPR:n toiminnasta yleensä. 

Olen ollut SPR:n jäsen kohta 20 vuoden ajan, mutta tästä huolimatta minulta on jäänyt hoksaamatta eräs tärkeä asia. Olen joskus ihmetellyt, miksi joillain paikkakunnilla on SPR:n Kontteja, toisilla taas kirppiksiä. Olen ajatellut jotenkin epämääräisesti, että kaitpa ne tarkoittavat samaa ja että niillä vain jostain syystä sattuu olemaan eri nimi. SPR:n ohjelmatyöntekijöiden tietoiskun jälkeen olen viisaampi... 

Minulle selvisi, että SPR: kirppiksiä on vain ja ainoastaan Länsi-Suomen piirin alueella. Täällä Jyväskylässä on kolme kirppistä, ja toiset kolme sijaitsevat Kokkolassa, Seinäjoella ja Vaasassa. Ihan ensimmäinen SPR:n kirppis näki päivänvalon Jyväskylän keskustassa jo useampi vuosikymmen sitten.  

Mitäs muualla Suomessa sitten on? No niitä SPR:n Kontteja tietysti!  

Sekä kirppiksien että Konttien myyntituotot käytetään SPR:n avustustyön tukemiseen Suomen rajojen sisäpuolella. Ero on siinä, että kirppisten tuotot menevät paikalliseen avustustyöhön, Konttien valtakunnalliseen. 

Näitä paikallisia avustuskohteita ovat esimerkiksi ystäväpalvelu, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa ja maahanmuuttajien kotouttamistoiminta. Lisää kohteita löytyy SPR:n verkkosivuilta.  

Oli mukavaa saada lisätietoa niin avustuskohteista kuin SPR:n kirppisten ja Konttien välisistä eroistakin. Lämmin kiitos SPR:n ohjelmatyöntekijöille :) 

Lisätietoa SPR:n toiminnasta saa muun muassa osoitteesta rednet.punainenristi.fi. 

SPR:n ohjelmatyöntekijät ovat antaneet luvan sekä kuvien ottamiseen että niiden julkaisemiseen Villi ja Vihreä -blogissa.   

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero

Ruokatarvikkeiden kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden suurimmista huolenaiheista. Mahtaako isojen kauppaliikkeiden välillä olla suuriakin hintaeroja?   Olen suunnitellut jo parin vuoden ajan tekeväni hintavertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Eilen sain sen sitten vihdoinkin toteutettua. Olisin periaatteessa voinut ottaa vertailuun mukaan Lidlinkin, mutta ounastelin, etten löytäisi sieltä kaikkia samoja tuotemerkkejä kuin edellä mainituista kauppaliikkeistä.  Jonkinlainen näppituntuma K-Citymarketin ja Prisman hintoihin minulla oli jo entuudestaan; asioinhan niissä kummassakin. Molempien kauppaliikkeiden edullisimmat hinnat löytyvät epäilemättä niiden omista tuotemerkeistä, joita itsekin mielelläni ostan.  Päätin kuitenkin, etten ota K- ja S-liikkeiden omia tuotemerkkejä mukaan vertailuun. Jos olisin ottanut, hintavertailu olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä Pirkka-, K-menu-, Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotemerkkien välillä.  Ehkäpä näiden K- ja

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun