Siirry pääsisältöön

Päivät pitenevät huimaa vauhtia - lisää virtaa C-vitamiinista?

 

Eilen ainakin täällä Keski-Suomessa oli ihana aurinkoinen ulkoilusää. Tuntui, että valoa riitti pitkälle iltapäivään saakka. Oliko päivä oikeasti voinut pidentyä parissa viikossa niin paljon, vai kuvittelinko vain?

Tarkistin aamulla auringon tämänhetkiset nousu- ja laskuajat asuinpaikkakunnallani. Tammikuun kolmantena päivänä aurinko oli noussut 9.41 ja laskenut 15.02. Kuukautta myöhemmin, neljäntenä helmikuuta, auringon nousuajankohta oli 8.37 ja lasku 16.26. 

Mites tänään, 12. helmikuuta? Aurinko nousi 8.14 ja laskee 16.50. Vajavaisten laskutaitojeni mukaan päivä on pidentynyt reilussa viikossa, kahdeksassa vuorokaudessa, peräti 48 minuuttia. Eipä ihme, että valoisaa aikaa tuntuu olevan aiempaa enemmän! 

Valo tuo lisää energiaa, mutta toisaalta se saattaa myös aiheuttaa uupumusta. Itse ainakin olen huomannut, että olen keväällä hieman tavallista väsyneempi. 

Tuota vaanivaa väsymystä vastaan olen taistellut liikunnan, terveellisen ruokavalion ja erityisesti C-vitamiinin avulla. 

Sain viime syksynä kerätyksi niin paljon marjoja, ettei minun ole juurikaan tarvinnut ostaa kaupan hedelmiä. Nyt, kun C-vitamiinia erityisesti tarvittaisiin, pakastimen pohja alkaa uhkaavasti näkyä. Ostinkin jo varuiksi nestemäisenä nautittavaa C-vitamiinilisää. 

Myös kuivatut villiyrtit ovat huvenneet vähiin. Jäljellä on enää mesiangervon kukintoja, nokkosen siemeniä sekä villivadelman ja ahomansikan lehtiä.  

Onneksi pakastettuja, vitamiinipitoisia villiyrttejä on vielä jemmassa. Pakastetuista kuusenkerkistä olen hauduttanut teetä, joka on varsinkin hunajan kanssa todella hyvänmakuista. Olen myös leiponut kuusenkerkkäkeksejä.

Voikukan kukintoja ja nuppujakin pakastimesta vielä löytyy. Eilen paistoin pitkästä aikaa voikukan nuppuja, ja kylläpä niistä tulikin kesä mieleen :)  Kukinnoista teen mehua, jahka muistan ostaa kaupasta sitruunan tai pari. 

Eiköhän tästä selvitä. Muutaman kuukauden kuluttua pääsee jo poimimaan ensimmäisiä villiyrttejäkin. 

  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin