Siirry pääsisältöön

Päivät pitenevät huimaa vauhtia - lisää virtaa C-vitamiinista?

 

Eilen ainakin täällä Keski-Suomessa oli ihana aurinkoinen ulkoilusää. Tuntui, että valoa riitti pitkälle iltapäivään saakka. Oliko päivä oikeasti voinut pidentyä parissa viikossa niin paljon, vai kuvittelinko vain?

Tarkistin aamulla auringon tämänhetkiset nousu- ja laskuajat asuinpaikkakunnallani. Tammikuun kolmantena päivänä aurinko oli noussut 9.41 ja laskenut 15.02. Kuukautta myöhemmin, neljäntenä helmikuuta, auringon nousuajankohta oli 8.37 ja lasku 16.26. 

Mites tänään, 12. helmikuuta? Aurinko nousi 8.14 ja laskee 16.50. Vajavaisten laskutaitojeni mukaan päivä on pidentynyt reilussa viikossa, kahdeksassa vuorokaudessa, peräti 48 minuuttia. Eipä ihme, että valoisaa aikaa tuntuu olevan aiempaa enemmän! 

Valo tuo lisää energiaa, mutta toisaalta se saattaa myös aiheuttaa uupumusta. Itse ainakin olen huomannut, että olen keväällä hieman tavallista väsyneempi. 

Tuota vaanivaa väsymystä vastaan olen taistellut liikunnan, terveellisen ruokavalion ja erityisesti C-vitamiinin avulla. 

Sain viime syksynä kerätyksi niin paljon marjoja, ettei minun ole juurikaan tarvinnut ostaa kaupan hedelmiä. Nyt, kun C-vitamiinia erityisesti tarvittaisiin, pakastimen pohja alkaa uhkaavasti näkyä. Ostinkin jo varuiksi nestemäisenä nautittavaa C-vitamiinilisää. 

Myös kuivatut villiyrtit ovat huvenneet vähiin. Jäljellä on enää mesiangervon kukintoja, nokkosen siemeniä sekä villivadelman ja ahomansikan lehtiä.  

Onneksi pakastettuja, vitamiinipitoisia villiyrttejä on vielä jemmassa. Pakastetuista kuusenkerkistä olen hauduttanut teetä, joka on varsinkin hunajan kanssa todella hyvänmakuista. Olen myös leiponut kuusenkerkkäkeksejä.

Voikukan kukintoja ja nuppujakin pakastimesta vielä löytyy. Eilen paistoin pitkästä aikaa voikukan nuppuja, ja kylläpä niistä tulikin kesä mieleen :)  Kukinnoista teen mehua, jahka muistan ostaa kaupasta sitruunan tai pari. 

Eiköhän tästä selvitä. Muutaman kuukauden kuluttua pääsee jo poimimaan ensimmäisiä villiyrttejäkin. 

  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero

Ruokatarvikkeiden kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden suurimmista huolenaiheista. Mahtaako isojen kauppaliikkeiden välillä olla suuriakin hintaeroja?   Olen suunnitellut jo parin vuoden ajan tekeväni hintavertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Eilen sain sen sitten vihdoinkin toteutettua. Olisin periaatteessa voinut ottaa vertailuun mukaan Lidlinkin, mutta ounastelin, etten löytäisi sieltä kaikkia samoja tuotemerkkejä kuin edellä mainituista kauppaliikkeistä.  Jonkinlainen näppituntuma K-Citymarketin ja Prisman hintoihin minulla oli jo entuudestaan; asioinhan niissä kummassakin. Molempien kauppaliikkeiden edullisimmat hinnat löytyvät epäilemättä niiden omista tuotemerkeistä, joita itsekin mielelläni ostan.  Päätin kuitenkin, etten ota K- ja S-liikkeiden omia tuotemerkkejä mukaan vertailuun. Jos olisin ottanut, hintavertailu olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä Pirkka-, K-menu-, Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotemerkkien välillä.  Ehkäpä näiden K- ja

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun