Siirry pääsisältöön

Kuinka onnistui vanulapun korvikkeiden virkkaaminen?

Kerroin alkuvuodesta, miten tein vanhasta lakanasta korvikkeita talouspaperille (ks. Rikkinäisen lakanan uusi elämä: vino pino "talouspaperia", 21.1. 2023). Kangasliinoja on tullut käytettyä ahkerasti, ja talouspaperin tarve onkin vähentynyt selvästi. 

Olen kuitenkin pannut merkille, että kun liinoja pesee koneessa, niiden reunat lähtevät  rispaantumaan. Reunat  kannattaakin ehdottomasti surauttaa ompelukoneella - jos vain suinkin sattuu kyseisen masiinan omistamaan. 

Vanulapuille olen miettinyt korvikkeita jo pitemmän aikaa. Ostin pehmeäntuntuista valkoista puuvillalankaa jo joskus viime vuoden puolella, mutta en saanut aikaiseksi tarttua virkkuukoukkuun. Yksi syy tähän on se, etten käytä vanulappuja kovin usein, koska tarvitsen niitä oikeastaan vain meikinpoistoon. Toinen syy on... Tohdinko paljastaa...? Toinen syy on se, että olen jokseenkin tumpelo  niin virkkaamisessa kuin neulomisessakin. Kaiken hyvän lisäksi virkkuukoukkukin oli hukkateillä. 

Ihminen luontaisesti välttää toimintoja, joissa hän kokee olevansa huono. Rupesin laskeskelemaan, milloin olen viimeksi virkannut jotain. Olisikohan siitä 30 vuotta? Vai kenties enemmän? 

Viime viikolla sitten ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Rohkaisin mieleni ja ostin lähimarketista virkkuukoukun. Kai nyt normaaliälyllä varustettu aikuinen ihminen osaa väkertää yhden pyöreän pikku lätyskän? 

No jaa... Kyllähän siinä virkkaamisessa muistelemista oli. Ensimmäisestä lapusta tuli sellainen hassu kupu, joka toi mieleen nuken pipon. Toisesta tuli jo lituskaisempi.


 Virkkaaminen käy vieläkin varsin hitaasti ja kankeasti, mutta olen kuitenkin saanut värkätyksi jo aika monta vanulapun korviketta. Ei kai lappuja tarvitse hirmuisia kasoja ollakaan, jos kuitenkin pesee ne aina käytön jälkeen? Sanoisin, että tämä on hyvä alku... :) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin