Siirry pääsisältöön

Onnistuu se kierrättäminen näinkin: ikivanhoista pyjamanhousuista tuli pannunalusta

Olen aina silloin tällöin käsitellyt Villi ja vihreä -blogissa vanhojen vaatteiden kierrättämistä. Erityisen hankalaksi olen kokenut kierrättää sellaisia vaatekappaleita, jotka ovat niin kuluneita ja rispaantuneita, että niitä ei voi enää viedä kirpputorille. 

Toki muidenkin loppuun käytettyjen tekstiilien kierrättäminen mietityttää. Vanhan ja haurastuneen lakanan uusiokäytöstä kirjoitin postauksessani Rikkinäisen lakanan uusi elämä: vino pino "talouspaperia" (21.1. 2023). 

Paikallinen jätteenkäsittelylaitos, Mustankorkea, antoi joitain kuukausia sitten Facebook-sivuillaan kiinnostavan vinkin vanhojen T-paitojen uusiokäyttöön. Siinä paidoista virkataan esimerkiksi säilytyskoreja, amppeleita, mattoja tai pannunalusia. 

Ohje meni vapaasti mukaillen jokseenkin näin:

1. Valitse materiaaliksi joustavia trikoovaatteita. Tarvitset myös sakset ja ison virkkuukoukun. 

2. Aloita noin 3 cm leveän nauhan leikkaaminen T-paidan alahelmasta ja leikkaa ympäri yhtenäistä narua aina kainaloihin asti. 

3. Vedä nauha napakasti, jolloin se rullautuu tasaiseksi trikoonaruksi. 

4. Virkkaa narusta haluamasi tuotos. 

Minulla oli jemmassa ikivanhat trikoiset pyjamanhousut, joita en ollut raaskinut heittää pois. Päätin kokeilla ohjetta noiden housujen avulla.

Ensin avasin sivusaumat. Tämän jälkeen ryhdyin leikkaamaan housuja aina toisen lahkeen alalaidasta toisen alalaitaan. Näin nauhasta ei tullut yhtenäinen, mutta pätkät pystyi helposti yhdistämään virkatessa. (Joku näppärä olisi saattanut ommella ne yhteen leikkaamisen jälkeen...) 

Trikookankaan leikkaaminen oli tottumattomille käsille aika työlästä touhua. Sormiin tuli nopeasti hiertymiä eikä niska-hartianseutukaan tykännyt hyvää. 

Sellaisen vinkin antaisin, että nauha kannattaa leikata aika ohueksi, koska silloin sitä on helpompi virkata. Tässä on kuitenkin oltava tarkkana: sain huomata, että liian ohut trikoonaru katkeaa yllättävän helposti.

Virkkaamisvaihekaan ei ollut varsinaista käsillä tekemisen riemua. Tajusin, että virkkuukoukun olisi pitänyt olla selvästi isompi kuin se, millä trikoosuikaleita väkersin.

Ähinän ja puhinan jälkeen sain kyhätyksi kasaan jonkinlaisen hyötyesineen. En ole vielä ihan varma, mihin tulen sitä käyttämään. Nykyisen kokoisena kyhäelmä voisi toimia vaikkapa pannunalusena. Jos leikkaan lisää trikoosuikaleita ja jatkan virkkaamista, tuotoksesta voisi tulla pyöreä (tai pyöreähkö) matto. Mietitään... :)  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero

Ruokatarvikkeiden kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden suurimmista huolenaiheista. Mahtaako isojen kauppaliikkeiden välillä olla suuriakin hintaeroja?   Olen suunnitellut jo parin vuoden ajan tekeväni hintavertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Eilen sain sen sitten vihdoinkin toteutettua. Olisin periaatteessa voinut ottaa vertailuun mukaan Lidlinkin, mutta ounastelin, etten löytäisi sieltä kaikkia samoja tuotemerkkejä kuin edellä mainituista kauppaliikkeistä.  Jonkinlainen näppituntuma K-Citymarketin ja Prisman hintoihin minulla oli jo entuudestaan; asioinhan niissä kummassakin. Molempien kauppaliikkeiden edullisimmat hinnat löytyvät epäilemättä niiden omista tuotemerkeistä, joita itsekin mielelläni ostan.  Päätin kuitenkin, etten ota K- ja S-liikkeiden omia tuotemerkkejä mukaan vertailuun. Jos olisin ottanut, hintavertailu olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä Pirkka-, K-menu-, Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotemerkkien välillä.  Ehkäpä näiden K- ja

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun