Siirry pääsisältöön

Rikkinäiset farkut uusiutuivat tilkuilla ja kangaslaastarilla

Käsityökammoisen ihmisen kokeilut jatkuvat... Viime viikolla kirjoitin siitä, miten virkkasin kuluneiden trikoohousujen suikaleista pannunalustan (ks. Onnistuu se kierrättäminen näinkin: ikivanhoista pyjamanhousuista tuli pannunalusta, 19.3. 2023). Vanha lakana puolestaan on kokenut uuden elämän talousliinoina (ks. Rikkinäisen lakanan uusi elämä: vino pino "talouspaperia", 21.1. 2023). 

Nyt tuunaamisen kohteena olivat kymmenisen vuotta vanhat rikkinäiset farkut, jotka olivat ehtineet odottaa korjaajaansa tovin jos toisenkin. Farkut istuvat päällä sen verran hyvin, etten ollut raaskinut heittää niitä pois. Kangastilkkujakin olin säästänyt korjaamista varten vaikka kuinka kauan, mutta kun ei saa aikaiseksi niin ei vain saa.

Sysäyksen farkkujen korjaamiselle antoi paikallisen kestävän kehityksen yhdistyksen, Japa ry:n, kevätkokous, jonka alussa oli esitelmä vaatteiden käyttöiän pidentämisestä. Myös kangaslaastarin käyttöä esiteltiin, ja kokouksen lopuksi osallistujat saivat ottaa mukaansa ilmaisen näytteen.


Kangaslaastari ei ollut minulle entuudestaan tuttu tarvike, mutta nyt sekin tuli kokeiltua. Laastarin  käyttö oli todella helppoa: ei tarvinnut tehdä muuta kuin irrottaa se taustapaperista ja asetella reiän päälle, johon se tarttui napakasti. Tämän taitaa käsityökammoinenkin! 

Koska farkut olivat todella rikkinäiset, yksi kangaslaastari ei vielä pelastanut niitä. Muut reiät piti peittää kangastilkuilla. Koska reiät olivat pitkiä, tein niin, että kursin ne ensin yhteen neulalla ja langalla. Näiden epämääräisten kursintojen päälle ompelin valkoisia tilkkuja.

Lopputulos on mielestäni tosi kiva. Sitä, kuinka hyvin kursimukseni kestävät konepesua, en osaa sanoa. Nähtäväksi jää :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Kaikkien aikojen paras kirpparituotto!

Loppukesä ja alkusyksy ovat kuluneet niin tiiviisti muuton merkeissä, että blogin päivittämiselle ei yksinkertaisesti ole jäänyt aikaa. Vanhassa asunnossa on vieläkin pois roudattavaa tavaraa, mutta kyllä tässä vihdoinkin voiton puolella aletaan olla :)  Muistuipa sitten mieleen, että en ole vielä kirjoittanut edes raporttia tämän kesän kirpparimyynnistä! Kirjoitin myyntipöydän varaamisesta postauksessani Ja taas lähti tavaraa kirpparille jo heinäkuun puolivälissä. Sain vähän lisäaikaa myyntipöydälleni, ja lopuksi sain myydä tavaroita 50 prosentin alennuksella. Tästäkin huolimatta kirpparipöydän purkamisesta on vierähtänyt aikaa luvattoman paljon. Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta, että en muista ikinä saaneeni näin hyvää tuottoa myyntipöydästäni. Tosin täytyy myöntää, että en ole kirjannut muistiin kymmenen vuoden takaisten myyntipöytien tuottoja. Silloin myin jälkikasvun hylkäämiä leluja, jotka tekivät kauppansa todella hyvin.  Tämän kesän myyntipöytää rakentaessani mietin, mahtaako k