Siirry pääsisältöön

Rikkinäiset farkut uusiutuivat tilkuilla ja kangaslaastarilla

Käsityökammoisen ihmisen kokeilut jatkuvat... Viime viikolla kirjoitin siitä, miten virkkasin kuluneiden trikoohousujen suikaleista pannunalustan (ks. Onnistuu se kierrättäminen näinkin: ikivanhoista pyjamanhousuista tuli pannunalusta, 19.3. 2023). Vanha lakana puolestaan on kokenut uuden elämän talousliinoina (ks. Rikkinäisen lakanan uusi elämä: vino pino "talouspaperia", 21.1. 2023). 

Nyt tuunaamisen kohteena olivat kymmenisen vuotta vanhat rikkinäiset farkut, jotka olivat ehtineet odottaa korjaajaansa tovin jos toisenkin. Farkut istuvat päällä sen verran hyvin, etten ollut raaskinut heittää niitä pois. Kangastilkkujakin olin säästänyt korjaamista varten vaikka kuinka kauan, mutta kun ei saa aikaiseksi niin ei vain saa.

Sysäyksen farkkujen korjaamiselle antoi paikallisen kestävän kehityksen yhdistyksen, Japa ry:n, kevätkokous, jonka alussa oli esitelmä vaatteiden käyttöiän pidentämisestä. Myös kangaslaastarin käyttöä esiteltiin, ja kokouksen lopuksi osallistujat saivat ottaa mukaansa ilmaisen näytteen.


Kangaslaastari ei ollut minulle entuudestaan tuttu tarvike, mutta nyt sekin tuli kokeiltua. Laastarin  käyttö oli todella helppoa: ei tarvinnut tehdä muuta kuin irrottaa se taustapaperista ja asetella reiän päälle, johon se tarttui napakasti. Tämän taitaa käsityökammoinenkin! 

Koska farkut olivat todella rikkinäiset, yksi kangaslaastari ei vielä pelastanut niitä. Muut reiät piti peittää kangastilkuilla. Koska reiät olivat pitkiä, tein niin, että kursin ne ensin yhteen neulalla ja langalla. Näiden epämääräisten kursintojen päälle ompelin valkoisia tilkkuja.

Lopputulos on mielestäni tosi kiva. Sitä, kuinka hyvin kursimukseni kestävät konepesua, en osaa sanoa. Nähtäväksi jää :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun

SPR:n kirppikseltä löytyi pikkujouluvaatetta moneen makuun

  Kuukausista mustin, marraskuu, on jälleen täällä. Vaan eipä hätää, kohtahan se pikkujoulukausi taas alkaa tuoden mukanaan iloa, valoa ja lämpöä (ja ehkä jotain muutakin).  Koska olen virkavapaalla normityöstäni, työpaikan pikkujoulut jäävät tänä vuonna väliin. Sen sijaan perinteiset "tyttöjen pikkujoulut" vietetään vaikka pää kainalossa.  Pikkujoulukostyymi ei ollut vielä edes käväissyt mielessäni, mutta sitten satuin aamupäivällä pistäytymään SPR:n kirppiksellä. Ja mitä näinkään: kirppiksen henkilökunta oli todella satsannut  pikkujouluasuihin!   Heti melkein sisääntuloa vastapäätä oli esillä pikkujouluteemaisia vaatteita ja asusteita todella houkuttelevasti aseteltuina. Tutkittuani näyttävää asetelmaa tarkemmin minulle selvisi, että se oli visuaalisen myynnin näyttötyö. Pikkujouluteemaiset tuotteet eivät tosin olleet siinä pelkästään asiakkaiden silmänilona vaan olivat tulleet myyntiin loppuviikosta. Ihastuin asetelman kullanväriseen mekkoon: siinäpä vasta pikkujoulutyyli