Siirry pääsisältöön

Hyvää pääsiäistä toivottavat pihakasvien siemenet

Pääsiäinen on ollut niin lämmin ja keväinen, että kesä tuntuu olevan jo ihan ovella. Tämän tunteen innostamana lähdin tänään ostamaan kukkien ja viljelykasvien siemeniä.

Viime vuonna tähän aikaan olin laittanut siemenet itämään ja ne olivat jo hyvässä kasvussa. Pääsiäisenä 2022 kirjoitin blogipostauksen otsikolla Hyvää pääsiäistä toivottavat tomaatti ja kurkku (17.4. 2022). Huhtikuun loppupuolella ihmettelin kurkun taimesta esiin työntyvää uloketta (Mikä antenni kurkustani sojottaa? 24.4. 2022). Paljastui, että salaperäinen uloke oli kärhö, jonka avulla taimi saa napatuksi itselleen tukea. 

Elokuussa kerroin jälleen tomaattien ja kurkun kuulumisia (Mitä kuuluu, tomaatit ja kurkku? 7.8. 2022). Tuossa vaiheessa kirsikkatomaatit kukoistivat mutta ainoa kunnolla itänyt kurkun taimi oli siirtynyt kurkkujen taivaaseen. Syyskuussa kirjoitin, miten raa´at tomaatit kypsyvät huoneenlämmössä (Tomaatit punastuvat sisätiloissakin, 11.9. 2022). 

Päätin, että tänä vuonna jätän kirsikkatomaattien ja kurkkujen kasvatuksen väliin. Taimien hoivaaminen oli työlästä, ja kaiken hyvän lisäksi ne veivät kasvaessaan tosi paljon tilaa. Kevään lopulla keittiön työtaso alkoi muistuttaa jonkinlaista miniviidakkoa. Rahallinen hyötykin jäi niukaksi.

Ajattelin, että esikasvatan vain köynnöskrasseja ja samettikukkia. Niiden kanssa ei tarvitse pitää kiirettä, joten jään odottamaan seuraavaa yläkuuta, ennen kuin laitan siemenet multaan. Täysikuu oli muutama päivä takaperin, ja uusikuu näyttää olevan 20.4. Seuraava täysikuu ilahduttaa meitä 5.5. Näin ollen sopiva siementen kylvöaika näyttäisi on 20.4. - 5.5. 

Samettikukan siemeniä oli jäänyt tähteeksi viime kevään kylvöstä, joten esikasvatusta varten ei tarvinnut hankkia kuin köynnöskrassin siemeniä. Niiden lisäksi ostin porkkanan, lantun ja kehäkukan siemeniä. Kaikkea muuta varastossa pitäisi olla. Siemensipulitkin ostin jo nyt, kun niitä sattui niin sopivasti siitä siemenpussien läheltä löytymään. 

Seuraava pohtimisen paikka on, mitä mihinkin pihamaan penkkiin kylvän. Minulla on yksi hyvä kohopenkki (ks. postaus Kohopenkissä kasvoi pulskia porkkanoita. 24.10. 2021) ja toinen vähemmän hyvä. Ehkä viimeksi mainittuun voisi istuttaa perunoita? Eivätkös ne suostu kasvamaan vaatimattomissakin olosuhteissa? 

Näiden lisäksi pihalla on lavakauluspenkkejä, joissa ainakin sipulit, herneet ja yrtit ovat viihtyneet hyvin. Kaaliakin yritin niissä viime kesänä kasvattaa. Ne kyllä kasvoivat vallan mainiosti, ei siinä mitään, mutta sitten jokin tihulainen järsi ne täyteen reikiä. Pitäisiköhän pienten kaalinalkujen ympärille kietoa harsoa? 

Eli miettimistä näköjään riittää, vaikka tomaatit ja kurkut viljelysuunnitelmista pois jäivätkin. Aurinkoista ja leppoisaa pääsiäistä meille kaikille! 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Kaikkien aikojen paras kirpparituotto!

Loppukesä ja alkusyksy ovat kuluneet niin tiiviisti muuton merkeissä, että blogin päivittämiselle ei yksinkertaisesti ole jäänyt aikaa. Vanhassa asunnossa on vieläkin pois roudattavaa tavaraa, mutta kyllä tässä vihdoinkin voiton puolella aletaan olla :)  Muistuipa sitten mieleen, että en ole vielä kirjoittanut edes raporttia tämän kesän kirpparimyynnistä! Kirjoitin myyntipöydän varaamisesta postauksessani Ja taas lähti tavaraa kirpparille jo heinäkuun puolivälissä. Sain vähän lisäaikaa myyntipöydälleni, ja lopuksi sain myydä tavaroita 50 prosentin alennuksella. Tästäkin huolimatta kirpparipöydän purkamisesta on vierähtänyt aikaa luvattoman paljon. Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta, että en muista ikinä saaneeni näin hyvää tuottoa myyntipöydästäni. Tosin täytyy myöntää, että en ole kirjannut muistiin kymmenen vuoden takaisten myyntipöytien tuottoja. Silloin myin jälkikasvun hylkäämiä leluja, jotka tekivät kauppansa todella hyvin.  Tämän kesän myyntipöytää rakentaessani mietin, mahtaako k