Siirry pääsisältöön

Onnistuisiko parsan kasvattaminen vanhasta varresta?

Pääsiäispöydässä oli - jälkikasvun toiveesta - keitettyä parsaa. Olin jo heittämässä kasvin vartta pois, kun muistin lukeneeni jostain, että siitä voisi kasvattaa uuden parsan. 

Olen kasvattanut käytetyistä kaupan yrteistä uusia (ks. esimerkiksi Kevättä kohti - teetä omasta ruukkumintusta, 21.2. 2021). Myös salaatin tynkiä olen istuttanut ruukkuihin tai suoraan kasvimaahan. Ero parsan varteen on vain se, että yrtit ja salaatit ovat olleet pienissä muoviruukuissa, jolloin niillä on valmiit juuret. 

En ollut kirjoittanut ohjetta muistiin kokonaisena vaan ainoastaan pääpiirteittäin (laiskuutta?). En myöskään ollut vaivautunut merkkaamaan paperilappuun, mistä lähteestä olin ohjeen löytänyt. Oma keksintöni tämä ei kuitenkaan ole, siitä olen varma. 

Summittaisen ohjeen mukaan parsan varsi laitetaan ensimmäiseksi vesiastiaan. Sitä, kuinka kauan varren pitää vedessä olla, ohjeessani ei sanota. Sen jälkeen varsi istutetaan kukkaruukkuun. Oletan, että loppukeväästä parsan voisi siirtää ruukusta kasvimaahan. 

Viime kesänä kokeilin parsakaalin kasvattamista siemenistä. Taimet kyllä kasvoivat, mutta jokin tuholainen söi ne täyteen reikiä. (Viittaan aiheeseen postauksessa Hyvää pääsiäistä toivottavat pihakasvien siemenet, 8.4. 2023.)

Nyt varsi on olla nakottanut vedessä melkein viikon. Suurempia muutoksia en ole siinä huomannut. 

Olenko siis ymmärtänyt oikein, että varren vedessä olevaan osaan pitäisi muodostua juuria? Yksi pienen pieni nysä kasvin alaosassa on, mutten tiedä, onko sen tarkoitus olla juuren alku vai ei. 

Odotan jännityksellä, mitä parsan varrelle tapahtuu :) Näinköhän saadaan itse kasvatettua parsaa ensi kesänäkään? 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Kaikkien aikojen paras kirpparituotto!

Loppukesä ja alkusyksy ovat kuluneet niin tiiviisti muuton merkeissä, että blogin päivittämiselle ei yksinkertaisesti ole jäänyt aikaa. Vanhassa asunnossa on vieläkin pois roudattavaa tavaraa, mutta kyllä tässä vihdoinkin voiton puolella aletaan olla :)  Muistuipa sitten mieleen, että en ole vielä kirjoittanut edes raporttia tämän kesän kirpparimyynnistä! Kirjoitin myyntipöydän varaamisesta postauksessani Ja taas lähti tavaraa kirpparille jo heinäkuun puolivälissä. Sain vähän lisäaikaa myyntipöydälleni, ja lopuksi sain myydä tavaroita 50 prosentin alennuksella. Tästäkin huolimatta kirpparipöydän purkamisesta on vierähtänyt aikaa luvattoman paljon. Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta, että en muista ikinä saaneeni näin hyvää tuottoa myyntipöydästäni. Tosin täytyy myöntää, että en ole kirjannut muistiin kymmenen vuoden takaisten myyntipöytien tuottoja. Silloin myin jälkikasvun hylkäämiä leluja, jotka tekivät kauppansa todella hyvin.  Tämän kesän myyntipöytää rakentaessani mietin, mahtaako k