Siirry pääsisältöön

Onnistuisiko parsan kasvattaminen vanhasta varresta?

Pääsiäispöydässä oli - jälkikasvun toiveesta - keitettyä parsaa. Olin jo heittämässä kasvin vartta pois, kun muistin lukeneeni jostain, että siitä voisi kasvattaa uuden parsan. 

Olen kasvattanut käytetyistä kaupan yrteistä uusia (ks. esimerkiksi Kevättä kohti - teetä omasta ruukkumintusta, 21.2. 2021). Myös salaatin tynkiä olen istuttanut ruukkuihin tai suoraan kasvimaahan. Ero parsan varteen on vain se, että yrtit ja salaatit ovat olleet pienissä muoviruukuissa, jolloin niillä on valmiit juuret. 

En ollut kirjoittanut ohjetta muistiin kokonaisena vaan ainoastaan pääpiirteittäin (laiskuutta?). En myöskään ollut vaivautunut merkkaamaan paperilappuun, mistä lähteestä olin ohjeen löytänyt. Oma keksintöni tämä ei kuitenkaan ole, siitä olen varma. 

Summittaisen ohjeen mukaan parsan varsi laitetaan ensimmäiseksi vesiastiaan. Sitä, kuinka kauan varren pitää vedessä olla, ohjeessani ei sanota. Sen jälkeen varsi istutetaan kukkaruukkuun. Oletan, että loppukeväästä parsan voisi siirtää ruukusta kasvimaahan. 

Viime kesänä kokeilin parsakaalin kasvattamista siemenistä. Taimet kyllä kasvoivat, mutta jokin tuholainen söi ne täyteen reikiä. (Viittaan aiheeseen postauksessa Hyvää pääsiäistä toivottavat pihakasvien siemenet, 8.4. 2023.)

Nyt varsi on olla nakottanut vedessä melkein viikon. Suurempia muutoksia en ole siinä huomannut. 

Olenko siis ymmärtänyt oikein, että varren vedessä olevaan osaan pitäisi muodostua juuria? Yksi pienen pieni nysä kasvin alaosassa on, mutten tiedä, onko sen tarkoitus olla juuren alku vai ei. 

Odotan jännityksellä, mitä parsan varrelle tapahtuu :) Näinköhän saadaan itse kasvatettua parsaa ensi kesänäkään? 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...