Pääsiäispöydässä oli - jälkikasvun toiveesta - keitettyä parsaa. Olin jo heittämässä kasvin vartta pois, kun muistin lukeneeni jostain, että siitä voisi kasvattaa uuden parsan.
Olen kasvattanut käytetyistä kaupan yrteistä uusia (ks. esimerkiksi Kevättä kohti - teetä omasta ruukkumintusta, 21.2. 2021). Myös salaatin tynkiä olen istuttanut ruukkuihin tai suoraan kasvimaahan. Ero parsan varteen on vain se, että yrtit ja salaatit ovat olleet pienissä muoviruukuissa, jolloin niillä on valmiit juuret.
En ollut kirjoittanut ohjetta muistiin kokonaisena vaan ainoastaan pääpiirteittäin (laiskuutta?). En myöskään ollut vaivautunut merkkaamaan paperilappuun, mistä lähteestä olin ohjeen löytänyt. Oma keksintöni tämä ei kuitenkaan ole, siitä olen varma.
Summittaisen ohjeen mukaan parsan varsi laitetaan ensimmäiseksi vesiastiaan. Sitä, kuinka kauan varren pitää vedessä olla, ohjeessani ei sanota. Sen jälkeen varsi istutetaan kukkaruukkuun. Oletan, että loppukeväästä parsan voisi siirtää ruukusta kasvimaahan.
Viime kesänä kokeilin parsakaalin kasvattamista siemenistä. Taimet kyllä kasvoivat, mutta jokin tuholainen söi ne täyteen reikiä. (Viittaan aiheeseen postauksessa Hyvää pääsiäistä toivottavat pihakasvien siemenet, 8.4. 2023.)
Nyt varsi on olla nakottanut vedessä melkein viikon. Suurempia muutoksia en ole siinä huomannut.
Olenko siis ymmärtänyt oikein, että varren vedessä olevaan osaan pitäisi muodostua juuria? Yksi pienen pieni nysä kasvin alaosassa on, mutten tiedä, onko sen tarkoitus olla juuren alku vai ei.
Odotan jännityksellä, mitä parsan varrelle tapahtuu :) Näinköhän saadaan itse kasvatettua parsaa ensi kesänäkään?
Kommentit
Lähetä kommentti