Siirry pääsisältöön

Alkukesän helppo kasvisherkku: voikukanlehtipyörykät

Olen tehnyt paljon erilaisia ruokia niin voikukan kukinnoista ja nupuista kuin lehdistä ja juuristakin. Viime keväänä julkaisin Villin ja vihreän voikukkakirjasen, jossa on ruokareseptien lisäksi myös ohjeita erilaisten kauneudenhoitotuotteiden valmistamiseksi. 

Vaikka paljon voikukkaruoista tiedänkin, niinpä vain törmäsin viime viikolla erään Facebookin villiyrttiryhmän julkaisuja selatessani ohjeeseen, jota en ollut aiemmin kokeillut. Tämän voikukan lehtiä hyödyntävän ruoan nimi on hindbeh. Ohjeen julkaisija kertoi löytäneensä sen Timjamia, kukkoa ja torttuja -nimisestä tv-ohjelmasta. 

Mitäpäs sitä sitten muuta kuin kokeilemaan. Näin toimin:

1. Keräsin nuoria sileäreunaisia voikukan lehtiä noin 200 gramman verran. Ohjeessa lehtiä kehotettiin poimimaan muistaakseni korillinen, mutta koska halusin vain kokeilla ohjetta, tyydyin pieneen määrään. 

2. Huuhtelin voikukan lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.

3. Keitin lehtiä hiljaisella tulella niin kauan, että ne pehmenivät.

4. Kaadoin veden pois. Kun lehdet olivat jäähtyneet, keräsin niistä käteeni lehtipallon ja poistin ylimääräisen veden puristelemalla. 

5. Laitoin pannulle oliiviöljyä, pilkottua sipulia, valkosipulia ja lehtipallon.

6. Maustoin lehtipallon sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla. 

Miltä voikukanlehdistä tehty pallonen maistui? Todella hyvältä! Minua alkoi välittömästä kaduttaa, etten poiminut voikukan lehtiä enemmän.

Jos siis haluat kokeilla hindbehiä ja ruokkia pallosilla koko perheesi, suosittelen keräämään voikukan lehtiä ainakin sen korillisen verran!

P.S. Villin ja vihreän voikukkakirjasta on vielä muutama jäljellä. Voikukkakirjanen maksaa 10 euroa (+ postitusmaksu 4 euroa). Kirjasta voi tilata sähköpostitse laittamalla viestiä osoitteeseen erja.keronen@outlook.com. 

Voikukkaista alkukesää toivottelen :)  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...