Siirry pääsisältöön

Alkukesän helppo kasvisherkku: voikukanlehtipyörykät

Olen tehnyt paljon erilaisia ruokia niin voikukan kukinnoista ja nupuista kuin lehdistä ja juuristakin. Viime keväänä julkaisin Villin ja vihreän voikukkakirjasen, jossa on ruokareseptien lisäksi myös ohjeita erilaisten kauneudenhoitotuotteiden valmistamiseksi. 

Vaikka paljon voikukkaruoista tiedänkin, niinpä vain törmäsin viime viikolla erään Facebookin villiyrttiryhmän julkaisuja selatessani ohjeeseen, jota en ollut aiemmin kokeillut. Tämän voikukan lehtiä hyödyntävän ruoan nimi on hindbeh. Ohjeen julkaisija kertoi löytäneensä sen Timjamia, kukkoa ja torttuja -nimisestä tv-ohjelmasta. 

Mitäpäs sitä sitten muuta kuin kokeilemaan. Näin toimin:

1. Keräsin nuoria sileäreunaisia voikukan lehtiä noin 200 gramman verran. Ohjeessa lehtiä kehotettiin poimimaan muistaakseni korillinen, mutta koska halusin vain kokeilla ohjetta, tyydyin pieneen määrään. 

2. Huuhtelin voikukan lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.

3. Keitin lehtiä hiljaisella tulella niin kauan, että ne pehmenivät.

4. Kaadoin veden pois. Kun lehdet olivat jäähtyneet, keräsin niistä käteeni lehtipallon ja poistin ylimääräisen veden puristelemalla. 

5. Laitoin pannulle oliiviöljyä, pilkottua sipulia, valkosipulia ja lehtipallon.

6. Maustoin lehtipallon sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla. 

Miltä voikukanlehdistä tehty pallonen maistui? Todella hyvältä! Minua alkoi välittömästä kaduttaa, etten poiminut voikukan lehtiä enemmän.

Jos siis haluat kokeilla hindbehiä ja ruokkia pallosilla koko perheesi, suosittelen keräämään voikukan lehtiä ainakin sen korillisen verran!

P.S. Villin ja vihreän voikukkakirjasta on vielä muutama jäljellä. Voikukkakirjanen maksaa 10 euroa (+ postitusmaksu 4 euroa). Kirjasta voi tilata sähköpostitse laittamalla viestiä osoitteeseen erja.keronen@outlook.com. 

Voikukkaista alkukesää toivottelen :)  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin