Olen tehnyt paljon erilaisia ruokia niin voikukan kukinnoista ja nupuista kuin lehdistä ja juuristakin. Viime keväänä julkaisin Villin ja vihreän voikukkakirjasen, jossa on ruokareseptien lisäksi myös ohjeita erilaisten kauneudenhoitotuotteiden valmistamiseksi.
Vaikka paljon voikukkaruoista tiedänkin, niinpä vain törmäsin viime viikolla erään Facebookin villiyrttiryhmän julkaisuja selatessani ohjeeseen, jota en ollut aiemmin kokeillut. Tämän voikukan lehtiä hyödyntävän ruoan nimi on hindbeh. Ohjeen julkaisija kertoi löytäneensä sen Timjamia, kukkoa ja torttuja -nimisestä tv-ohjelmasta.
Mitäpäs sitä sitten muuta kuin kokeilemaan. Näin toimin:
1. Keräsin nuoria sileäreunaisia voikukan lehtiä noin 200 gramman verran. Ohjeessa lehtiä kehotettiin poimimaan muistaakseni korillinen, mutta koska halusin vain kokeilla ohjetta, tyydyin pieneen määrään.
2. Huuhtelin voikukan lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Keitin lehtiä hiljaisella tulella niin kauan, että ne pehmenivät.
4. Kaadoin veden pois. Kun lehdet olivat jäähtyneet, keräsin niistä käteeni lehtipallon ja poistin ylimääräisen veden puristelemalla.
5. Laitoin pannulle oliiviöljyä, pilkottua sipulia, valkosipulia ja lehtipallon.
6. Maustoin lehtipallon sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla.
Miltä voikukanlehdistä tehty pallonen maistui? Todella hyvältä! Minua alkoi välittömästä kaduttaa, etten poiminut voikukan lehtiä enemmän.
Jos siis haluat kokeilla hindbehiä ja ruokkia pallosilla koko perheesi, suosittelen keräämään voikukan lehtiä ainakin sen korillisen verran!
P.S. Villin ja vihreän voikukkakirjasta on vielä muutama jäljellä. Voikukkakirjanen maksaa 10 euroa (+ postitusmaksu 4 euroa). Kirjasta voi tilata sähköpostitse laittamalla viestiä osoitteeseen erja.keronen@outlook.com.
Voikukkaista alkukesää toivottelen :)
Kommentit
Lähetä kommentti