Siirry pääsisältöön

Näin kierrätät vappuroskat

Vappuaatto oli ainakin täällä Jyväskylän seudulla tosi kylmä, enkä usko, että muuallakaan Suomessa päästiin kevään lämpöennätyksiä rikkomaan. Toivottavasti vappupäivästä sukeutuisi edes hieman lämpimämpi.

Kylmä sää ei tunnetusti suomalaisten juhlintaa hidasta. Oikeaoppinen vapun vietto jättää usein  jälkeensä paljon roskia. Mihin jätteisiin vaikkapa kertakäyttölautaset lajitellaan? Entäpä tyhjentyneet ilmapallot? 

Vastaukset noihin kysymyksiin olen saanut paikallisen jätteenkeräyslaitoksen, Mustankorkean, uutiskirjeestä.

Ilmapallot - niin tavalliset kuin foliopallotkin - kuuluvat sekajätteeseen. Vaikka serpentiinit paperia ovatkin, niitä ei lajitella paperijätteisiin, vaan serpentiinienkin loppusijoituspaikka on sekajäteastia.

Munkkien valmistaminen jättää jälkeensä rasvaa, jota ei missään nimessä saisi kaataa viemäriin. Rasvan voisi pakata esimerkiksi maitotölkkiin, minkä jälkeen tölkki suljetaan teipillä ja laitetaan biojätteisiin. 

Kaupasta ostetusta simapullosta kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, onko se pantillinen ja siten pullonpalautukseen käypä. Jos ei ole, muovinen pullo lajitellaan muovi-, lasinen puolestaan lasijätteisiin. 

Nyt vappusää on sen verran hyinen, että itse en tarkenisi piknikille lähteä. Jos jotkut rohkeat lähtevät, on hyvä muistaa, että käytettyjen kertakäyttölautasten - olivatpa ne sitten muovisia tai kartonkisia - sijoituspaikka on sekajäte. Myös reissussa rikkoontuneet oikeat astiat täytyy kiikuttaa sekajätteeseen. Näin on laita myös juomalasien, vaikka ne lasista valmistettuja ovatkin. 

Myös kertakäyttögrilli hiilineen kuuluu sekajätteisiin. Pelkän grilliosan, jossa ei ole hiiliä, saa lajitella metallinkeräykseen. Grillihiilet puolestaan sujautetaan sekajäteastiaan. 

Hauskaa vappua kaikille, vietittepä sen sitten ulkosalla tai visusti sisätiloissa :) 

Lähde: Jätteenkäsittelylaitos Mustankorkean uutiskirje 

    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun

SPR:n kirppikseltä löytyi pikkujouluvaatetta moneen makuun

  Kuukausista mustin, marraskuu, on jälleen täällä. Vaan eipä hätää, kohtahan se pikkujoulukausi taas alkaa tuoden mukanaan iloa, valoa ja lämpöä (ja ehkä jotain muutakin).  Koska olen virkavapaalla normityöstäni, työpaikan pikkujoulut jäävät tänä vuonna väliin. Sen sijaan perinteiset "tyttöjen pikkujoulut" vietetään vaikka pää kainalossa.  Pikkujoulukostyymi ei ollut vielä edes käväissyt mielessäni, mutta sitten satuin aamupäivällä pistäytymään SPR:n kirppiksellä. Ja mitä näinkään: kirppiksen henkilökunta oli todella satsannut  pikkujouluasuihin!   Heti melkein sisääntuloa vastapäätä oli esillä pikkujouluteemaisia vaatteita ja asusteita todella houkuttelevasti aseteltuina. Tutkittuani näyttävää asetelmaa tarkemmin minulle selvisi, että se oli visuaalisen myynnin näyttötyö. Pikkujouluteemaiset tuotteet eivät tosin olleet siinä pelkästään asiakkaiden silmänilona vaan olivat tulleet myyntiin loppuviikosta. Ihastuin asetelman kullanväriseen mekkoon: siinäpä vasta pikkujoulutyyli